[text]
Täna on

13.11. kl. 10.30 TV3: Tasakaal (kordus).
Pea igas Tasakaalu saates on Hendrik Relve tutvustanud mõnd Eestile omast puud või põõsast. Täna saame lähemalt tuttavaks metsiku õunapuuga.

14.11. kl. 11.45 ETVs: Osoon (kordus).
Kristo Kiiker otsib suviste suurte metsapõlengute põhjuseid. Mis saab ulatuslikest põlengualadest? Hiidlased on hädas metssigadega. Kartulit ja teravilja pole enam ammu mõtet kasvatada, kui just ei taheta metssigadele rõõmu valmistada. Miks metsloomad tungivad inimeste majapidamisse? Kristjan Kaljund vestleb sellel teemal kohalike elanikega, looduskaitsjaga ja zooloogiga. Sookured on selleks aastaks Eestimaa maha jätnud. Millise linnuna näeb sookurge Peeter Ernits? Režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

14.11. kl. 17.05 Vikerraadios: Mulgi uudised.

15.11. kl. 19.35 ETVs: Osoon
Kas Eestis on ainus võimalus energiat saada põlevkivist? Millised on alternatiivid ja mida me teeme siis, kui põlevkivivarud otsa saavad? Miks tuumaenergeetika tekitab paljudes paanikat? Milline on riigi energeetika arengukava? Sven Paulus pyydis nendele kysimustele vastust leida. Kui palju me oma siseveekogudes elavaid kalu tunneme? Võrtsjärve ääres Maaülikooli järvemuuseumis on võimalik mageveekaladega nägupidi tuttavaks saada ja nende käitumist jälgida. Akvaariumites elab kalu, kes looduses meie silma alla ei satu ja ainuke võimalus neid näha ongi läbi akvaariumiklaasi. Rändlinnud on meilt lahkunud ja talvistes peatuspaikades end kenasti sisse seadnud. Valgepõsk-laglest räägib Peeter Ernits. Režissöör Jaanus Nõgisto, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

16.11. kl. 12.00 Kadi raadios: Muhu uudised.

17.11. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

17.11. kl. 21.00 lassikaraadios: Folgialbum.
Arctic Paradise (fimic 10219). Kogumik soome praegusest folgist.

17.11. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

18.11. kl. 16.00 TV3: Tasakaal.
Et ökost on saanud trend, tõestab kasvõi see, et kunstnikud ja loomeinimesed oma teoste inspiratsiooni taaskasutusest ammutavad. Soome ja eesti noored kunstnikud vahetasid kogemusi ja tutvustasid oma "ökoloomingut" yhel nädalavahetusel Viinistul.

18.11. kl. 17.05 ETVs: AegRuum Keerulised ajad planeedil Maa, 1/4: Yhe kraadi faktor (Strange Days on Planet Earth, USA 10217)
National Geographicu neljaosaline teadus- ja loodusloosari, milles räägitakse uutest avastustest seoses meie hapra planeedi tervisega. Yle kogu maailma pyyavad teadlased leida vastust reale kysimustele. Kuidas võib yhekraadisel temperatuuritõusul olla nii sygav mõju? Mis juhtub ökosysteemiga, kui kaovad kiskjad? Miks põhjustavad tulnukliigid nii suurt hävingut? Kui oleme oma veekogud ära puhastanud, miks siis loomad endiselt kaovad? Filmid on yles ehitatud kõrgtehnoloogiliste detektiivlugudena, kus kaalul on planeedi elu. Saladuste lahendamisel võetakse appi nii teadus kui ka looduslugu ja seda illustreeritakse graafika viimase sõnaga. Teadlased leiavad jahmatavaid seoseid loodusnähtuste vahel, mida eraldavad tuhanded kilomeetrid. Nad jõuavad järeldusele, et keskmise temperatuuri tõus yhe kraadi võrra seab elu äärmuslikesse tingimustesse.

18.11. kl. 22.10 Vikerraadios: Raadio ööylikool.
Marek Strandberg: Lohe ja neitsi.

19.11. kl. 08.45 Kanal2: Rohelised uudised.

19.11. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Hämarikuliblikad.
Kordus kl. 23.05.

19.11. kl. 22.05 Klassikaraadios: Raadio ööylikool.
Marek Strandberg: Lohe ja neitsi.