[text]
Täna on

t_aborigeenid.gifEriti ohustatud on iidsed põlisrahvad, kes on viimase paarikymne aasta jooksul liiga kiiresti võtnud omaks tänapäeva heaoluyhiskonnas levinud toitumistavad ja kiirtoidu ning kelle elus on vähenenud raske kehalise töö tegemine, kirjutas Postimees.

Põlisrahvaste juures on täheldatud eelkõige teist tyypi suhkruhaigust, millega kaasnevad sydamehaigused, neerukasvajad ja isegi halvatus.

Maailma yhe tuntuima suhkruhaiguse asjatundja Paul Harrise kinnitusel võib neid hõime, kus pooled täiskasvanud liikmetest on suhkruhaigusesse haigestunud, oodata väljasuremine.

Vaikses ookeanis asuval Nauru saarel on pooled täiskasvanud haigestunud teist tyypi suhkruhaigusesse.

Põhja-Ameerika siuu ja pima indiaanlastest kannatab selle haiguse käes 40 protsenti ja Põhja-Austraalias Torresi väinas asuvatel saartel elavast põlisrahvast on haigestunud iga kolmas.

Harrise arvates on võimalik põlisrahvaste haigestumist ja väljasuremist peatada, kui reageerida adekvaatselt ja kiiresti.

Teadlase arvates tuleks põlisrahvad oma traditsioonilise söömis-, majapidamis- ja põlluharimisharjumuste juurde tagasi suunata.

Pilt: Austraalia põlismaalased


Postimees