[text]
Täna on

Pyhalepa seeliku triibud on iga peo ehteks. Foto: Kadi Laid  
Eile Tallinnas alanud kymnendal mardilaadal esitleti Hiiumaa muuseumi trykisooja raamatut “Hiiumaa seeliku triibud ehk nõuandeid Hiiumaa kyytkuubede valmistamiseks”. Raamatu koostanud Helgi Põllo ytles, et ettevalmistused raamatu tegemiseks algasid eelmisel aastal, kirjutas Hiiu Lehes Kadi Laid.

“Tegelik töö algas aga juba kymmekond aastat tagasi triibuseelikute triipude ylesjoonistamise ning andmekogu täiendamisega,” täpsustas Hiiumaa muuseumis peavarahoidjana töötav Põllo.

Tänavuse mardilaada peateemaks ongi triibuseelik. Helgi Põllo andmetel on hiidlaste raamat laadal ainus teemakohane trykis. Selle esitlus toimus Saku Suurhallis laada avapäeval, 16. novembril. “Kindlasti teeme Hiiumaal ka tutvustuse, kuna raamat on ju eelkõige mõeldud hiidlastele,” lubas Põllo.

Varem on Hiiumaa muuseum välja andnud kaks Hiiumaa heegelpitside teemalist trykist. Esimesse on koondatud Hiiumaal kasutatud ääre- ja vahepitsid ning teise rahvariidepitsid. Helgi Põllo sõnul tahetakse sarnaste trykiste väljaandmist jätkata. “Oleme vaikselt alustanud pärgade, palmikute ja tanude materjali ettevalmistamisega.”

Raamatu “Hiiumaa seeliku triibud” on koostanud Helgi Põllo. Jooniste ja kaanekujunduse autor on kunstnik Lia Algvere. Lisaks on raamatus kasutatud mitmete autorite fotosid ning Peeter Roasto kujundatud kaarti. Raamatu kyljendas Mart Mõniste. Trykitud on see trykikojas Printbest. 16.-19. novembrini Tallinnas Saku Suurhallis toimuval X Mardilaadal on hiidlastest esindatud Hiiumaa käsitööselts ning AS Hiiu Vill.

Hiiu Leht - Saarlane