[text]
Täna on

Kymneaastane Mulgi Kultuuri Instituut on tegutsenud keele- ja kultuuripiirkonnana. Aeg on kyps suuremateks ettevõtmisteks ja kogu ajaloolise Mulgimaa ylesotsimiseks, kirjutas Valgamaalases Taimi Käos.

Mulgi Kultuuri Instituudi juhatus on vaid kolmeliikmeline ja selle esinaisena töötab yhiskondlikel alustel Karksi valla rahvakultuuri spetsialist Alli Laande.

Reedel peeti Tõrva gymnaasiumis plaani, kuidas instituudi tegevusega edasi minna. Instituudi nõukokku tahetakse kaasata omavalitsuste juhid. On ju nemad pädevad otsustamisel, sest yhistele tegudele raha saamiseks tuleb omavalitsuste eelarvet tehes ka instituudi tarbeks raha leida.

Vaja on leida Mulgimaale iseloomulik meene. Yhe mulgi laada võiks selle nime all pidada Helme asulas. Kavatsus on Mulgimaa põhiteed märgistada, et teelised teaksid – nad on nyyd Mulgimaal. Koostööd tahetakse teha sihtasutusega Lõuna-Eesti Turism. Mõtetes mõlgub mulgi teemapark. Puudub raha uuringuteks, kuid seda hakatakse taotlema ka riigieelarvest.

Ymarlauale kutsutud Toivo Klaar Euroopa Liidu Komisjonist rääkis komisjoni tegevusest ja omavalitsuste koostöövõimalustest kohalikul tasandil. Kuuldu võib kasuks tulla, et omavalitsused saaksid instituuti särtsakalt tegutsema panna.

Alli Laande andis kõikidele valdadele tyhja bukleti, et sinna kirjutataks oma valla mulgilikem vaatamisväärsus, asi, legend vms. Veel sellel aastal tahetakse buklett trykikõlblikuks teha ja anda kõikidele Mulgimaa koolidele. Eesmärk on, et kooliskäija tunnetaks – ta on Mulgimaa laps.

Laande on käinud Põlva- ja Võrumaal ning tal tuli tõdeda, et need kaks maakonda on pikalt ette läinud. Tänu programmidest saadud rahale on uhked häärberid tekkinud ka Setomaale, nagu muiste olid ainult Mulgimaal.

"Oleme rõhku pannud keele ja kultuuri säilitamisele. Sellega on vaja edaspidigi tegelda, kuid tuleb ka käsitööd tutvustada ja turismi arendada. Et projektidest raha saada, peame palgalise töötaja instituuti otsima," ytles ta.

Viljandimaa ei ole Mulgimaa, kuigi just nii arvavad paljud nooremad inimesed. Ajaloolise Mulgimaa alla loetakse Lõuna-Viljandimaa kihelkondi. Mulgi Kultuuri Instituudi alla kuuluvad Viljandimaalt Paistu, Mõisakyla, Halliste, Abja, Karksi ja Tarvastu vallad, Valgamaalt Helme ja Põdrala vald ning Tõrva linn.

Loogiline oleks, et osa Hummuli vallast kuuluks samuti. Kutse Hummulile on esitatud.

"Kes on mulk? Ise peab tunnetama, me ei taha kellelegi midagi peale suruda. Mulgi keel on väga ilus ja voolav. Seda ei pea õppima, kuid võiks teada. Mitmed koolid on tellinud keeletundjaid tundidesse rääkima. Abja ja Karksi on mulgimurdeliselt kõige puhtamalt säilinud," rääkis Alli Laande.

Mulgimaal on raamatukogu hakanud murdehuviliste ringe looma.

Vaikselt tegutsedes on instituut korraldanud Mulgimaal yritusi ja Valgamaalt Riidaja koolilapsed neil tublilt osalenud, Ala koolis peeti mulkide suvekool.


Valgamaalane