[text]
Täna on

Heimtali Muuseumis avati näitus, millel on välja pandud Lõuna-Ameerika käsitöökunsti näidised, kirjutas Sakalas Margus Haav.

Muuseumis välja pandud käsitöö tõi kunstnik Anu Raud kaasa Venezuela pealinnas Caracases peetud näituselt «Artextil». Näha saab eksootilisi ehteid, kotte, vaagnaid ja vaipu ning rituaalseid esemeid, millest mõni pärineb Colombia Amazonase piirkonnast ja navaho indiaanlastelt.

Kauge ja lähedane

«Sellega oli mul tore käia Inglise kuninganna vastuvõtul,» näitas kunstnik yhte stiliseeritud linnukestega väikest kotti. «Mul olid indiaanlaste pärlid kaelas, Mulgi kuub seljas ja see kotike. Kõik sobisid väga hästi kokku.»

Anu Raua sõnul kasutatakse Venezuelas rahvuslikke motiive igapäevariietuses julgesti ja «Artextilil» osteti selliseid etnograafilisi esemeid palju. Näitusel on väljas ka yks El Salvadorist pärit valge tikitud kleit, mille lõbusate motiivide seast võis leida näiteks punaste kõrvadega vallatuid jäneseid.

Sarnased motiivid

«See reis oli niivõrd rikastav ja teistmoodi,» rääkis Raud. «Ega tegelikult väga teistsugune siiski olnud ka. Põliskultuuridel on yhised ideaalid ning nii on nad kõik omavahel sugulased. Tahtmine on teha ilu. Lihtne, kuid sygava põhjaga ilutegemine ongi tihti neis kultuurides yhine.»

Samu motiive ja kujundeid võib leida kergesti nii indiaani kui eesti rahvakunstist. Maadel, mida lahutavad tuhanded kilomeetrid, on vaipadesse kootud yhesuguseid kujundeid, olgu need siis rombid, kaheksakannad või ruudud. Kokku on need pandud aga alati isemoodi.

«Ega eriti kaugele olegi vaja minna,» võttis kunstnik kätte Amazonase indiaanlaste vihmamanamise kõristi ja näitas selle kuidagi tuttavlikku mustrit. «Siin on peal ussikiri. Eestis on peaaegu kõigil pulmavaipadel sama motiiv! Rääkimata ristidest või kaksikristidest, mida võime peaaegu kõikjalt leida. Lihtsad mustrimotiivid on nagu linnud: synnivad, rändavad ja maanduvad kusagil jalgu puhkama.»

Anu Rauale on näitusel sydamelähedased just Colombiast pärit esemed.

«Kylastajad vaatavad siin ainult korve, aga minul endal on elavalt meeles need inimesed, kes korve tegid,» lausus Raud. «Pärisinimese mälestus on tugev ja ilus tunne.»

Eksootiline näitus jääb Heimtalis kylalisi ootama terveks talveks.

NÄITUS

Lisaks käsitööle on eksponeeritud Lõuna-Ameerika kultuure puudutavat kirjandust. Huvilistel on võimalik vaadata selle piirkonnaga seotud rikkalikku fotomaterjali.


Sakala