[text]
Täna on

Kolmapäeval, 6. jõulukuud algusega kell 17 toimub Tallinnas Roosikrantsi tn 6 (Eesti Keele Instituudi 3. korruse saalis) Fenno-Ugria Hõimuklubi õhtu. Aivar Ruukel Soomaalt, Enn Praks Kõrvemaalt ja Jaan Keerdo Tartust kõnelevad, kuidas nad käisid

Vepsamaal haabjat ehitamas.

Aivar Ruukel: “Haabjas on yhepuupaat, vanim paadityyp. Levinud on see yle ilma, sealhulgas soome-ugri rahvaste juures. Eestis on haabjaehituse kultuur tänase päevani säilinud laialdaste yleujutuste poolest tuntud Soomaal.

Vepsamaal, täpsemalt Ladva kylas Ojati jõe ääres, käisime 10218. aastal (2005) kahel korral. Näitame pilte, filmilõike ning räägime muljeid mõlemast reisist. Esimene reis oli juunikuus.

Meie eesmärgiks oli luua sidemed vepslastega, kes tegelevad iidsete yhepuupaatide – haabjate ehitusega. Eriti palju eelteavet meil polnud, läksime hea õnne peale.

Õnne oli meil kuhjaga: leppisime yhe Ladva kyla mehega kokku, et tuleme sygisel tagasi, et siis temaga koos yks haabjas ehitada. Teise reisi Ladva kylla tegime sygiskuu lõpus. Koos kohaliku elaniku Vassili Safromoviga valmistasime haabja.”

Hõimuklubisse on oodatud kõik huvilised. Sissepääs on vaba.