[text]
Täna on

t_photo74.gifPyhapäeval, 12. kooljakuud 10219 (12.11.06) kogunes noortekeskuse ette väiksem hulk noori, eesmärgiks, nagu välja tuli, Muhumaa muistsete pyhapaikade kylastamine. Buss väljus natuke peale kella kahteteist, enamik kohti olid täidetud ja said lisa Hellamaal. Yllatas kergelt, et noorte hulk oli päris suur ja vanemaid inimesi nendega võrreldes ysna vähe, kirjutas Muhulases Gert Simso.Pyhapäeval, 12. kooljakuud 10219 (12.11.06) kogunes noortekeskuse ette väiksem hulk noori, eesmärgiks, nagu välja tuli, Muhumaa muistsete pyhapaikade kylastamine. Buss väljus natuke peale kella kahteteist, enamik kohti olid täidetud ja said lisa Hellamaal. Yllatas kergelt, et noorte hulk oli päris suur ja vanemaid inimesi nendega võrreldes ysna vähe, kirjutas Muhulases Gert Simso.

 

Reisigijuhiks oli Martin Kivisoo, juhatades meid otse Lehtmetsa metsatukkade vahele. Kui peatusime, oli veel jupike maad kõndida, mida kõik hea meelega tegid, olgugi et ilm oli viletsavõitu. Juhatati meid siis Arstiloitsu kivi juurde.

 

Arstiloitsu kivi pidavat ravima kõik maised haigused, kui kasutad õigeid aineid ja sõnu. Kivi ise on lohuga ning selles lohus elutseb veripunane samblik. Kivi juurde rääkis Martin ka loo, kuidas teda tema maja juures oleva kivi peal oli terveks ravitud, terve oli ta olnud juba järgmine hommik yles ärgates. Andsid siis kõik ka väikese ohvri ja sõit läks edasi.

 

Lalli kyla Liukivilt on sajandeid või enam liugu lastud. Kui sa liugu lastes mingile murele või millelegi, mida sa tõeliselt tahad ja vajad, keskendud, siis Maavana hoolitseb selle eest.

 

Kivil oli kaks rada, kuid yhe raja lõppu oli pandud Kroonlinna nulli märk, ning sealt alla laskmine hästi ei lõppenud. Teiselt rajalt lasid pea kõik alla, sedakorda kyll saabaste peal, sest keegi end märjaks teha ei tahtnud.

 

Jutud räägitud ja liug lastud, jäeti liukiviga lõpuks hyvasti ja mindi tagasi bussi, millega sõideti edasi Moaljakivi (moalja-moaalja-maaalja-maahaldja) juurde. See kivi on erandlik sest erinevalt teistest maaljakividest, mis ravivad maast tulnud haigusi, ravivat see veest tulnud haigusi - meriskeid.

 

Oli ka näha, et seal omal ajal käidud on - kivi lohus oli hobusekabjast tõmmatud naelu, mis oli yks ravimise juurde käivaid esemeid iga arstikivi juures. Soolal, veel, viljapeadel ja kabjast tõmmatud naeltel pidavat olema eriline ravijõud.

 

Edasi läks sõit Kallaste Silmaallika juurde. Allikas on tuntud kogu Muhus ja kaugemalgi veel, kuid selle ymbruse on turistide hordid ära tallanud. Silmaallika juures räägiti selle tervendavatest omadustest. Igayhele anti võimalus selle heades omadustes veenduda.

 

Et saada silmad selgeks, peab ka loodus midagi saama, seega visati end kõhuli kivile allika kohale, võeti nuga ja mynt, kraabiti kas kolm, yheksa või seitse korda, nagu vanarahval tavaks on olnud, hõbedat vette ning pesti nägu ja silmi vastav arv kordi. Veenduti, et allikavesi on tõesti hea, tegi nägemise selgeks ja ymbritsevast kylmast hoolimata näo soojaks.

 

Bussi poole minnes kysiti juba, kas selliseid yritusi veel toimub, ja Martin vastas, et kui ikka soovijaid on, siis toimub.

 

Kylastati veel Tondikivi (ka Lõhkine kivi), millest enne kogemata mööda sõideti. Kivi sees elavat tondid ehk haldjad. Selle kivi juurde kuuluvad mitmed lood, näiteks nähtud seal vasikasuurust jänest kivi sisse jooksvat, on nähtud ka poisikest või alasti naist, tavaliselt siiski halli vanakest. Hobused kippuvat selle koha juures lõhkuma minema.

 

Kunagi oli miski yhele mehele vankri peale hypanud, hobune hakanud järsku täiest jõust vankrit tirima, nagu oleks suur koorem peal, vanker aga tyhi. Vaadanud mees siis selja taha ja seal istunud must kotakas või vaim; kadus too alles siis, kui yle jõe sõideti. Millalgi oli seal lähedal ka kõrts olnud, kust tulnud meestele tont kukile hyppas ja viina nõudis.

 

Tähelepanelikud huvilised leidsid kivilt märgid, mida kuskil nagu tähendatud pole. Siiski rääkis Martin, et ristiusu tulekuga pyyti paljusid eestlaste põlisusu pyhasid kive tondikivideks nimetada ning kõike ei saa väga usutavalt sellenimelisena võtta.

 

See lyhike ekskursioon läks nähtavasti kõigile korda, paljudki said ilmselt aru, et loodusel on mingi jõud taga peale selle, et ta lihtsalt roheline on. Sellist mõtteviisi kõigile soovides

 

Pilt: tammed Korja mäel, Maavalla Koda

 


Muhulane