[text]
Täna on

Laupäeval, 9. jõulukuud kl.12.00  saab Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie koolis vaadata ja õppida kuidas valmivad  ehtsad Setu toidud.

Kuna Setumaa on ajaloo vältel olnud pikka aega  muust Eestimaast isoleeritud, on ka sealsed kombed ja tavad ning muidugi mõista ka köök eestlaste omadest mõnevõrra erinevad. Kohati on Setumaal oma toiduvalmistamise eripära  säilinud veel tänaseni. Kunagi nii iseenesest mõistetavad toitumistavad näivad taas au sisse tõusvat ning paljud avastavad meeleldi vanu retsepte. Miks mitte katsetada seekord toidutegemist seto moodi, teatas Eesti Vabaõhumuuseum.

Leida Heliste juhendamisel valmivad Kuie kooli köögis erinevad seto toidud. Näiteks saab õppida kuidas teha sibula suuliimi ja ubina kisselli. Veel saab teada kuidas on tehtud sõir, kiisla ja kuremarja sai.

Heliste räägib sellestki millisteks rahvakalendri tähtpäevadeks yht või teist rooga valmistatakse ja millised kombed ning tavad seto kööki kuuluvad.

Leida Heliste on syndinud ja kasvanud Setumaal. Setu toite õppis ta tegema oma ema kõrval ning lõpetatud toidutehnoloogi eriala andis talle laiemad teadmised toidu valmistamisest ja toidukultuurist.

Ligi nelikymmend  aastat on ta tutvustanud Setu köögi kombeid väljaspool Setumaad. Eliste valitud ka Setu kuningriigi päevadel rahva poolt Setu söögi- ja joogimeistriks.

Loengu tasu 90 kr.

Enda tulekust on soovitav teada anda. Lisateavet: tel. 6549 126 või e-posti teel See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.