[text]
Täna on

Kadripäeval käisid Rimmus tänavu nii noored poisid kui ka vanad

Kadrijooksus käidi kyll mitte koos ega korraga ja, tõele au andes, mitte joostes, vaid sõites. Ent rahvatuppa jõuti ikkagi korraga – laulma ja maiustama Anneli ja Leo Pälsingu ning Silja Roasto kypsetatud kadrihane, kirjutas Aino Nugis Lõuna-Mulgimaas.

Mihkli eestvedamisel, Viljo ja Taavi kaasabil, sõitis kymmekond “poiss-kadrit” bussiga tagasi oma koolikylla Heimtali, kust nad alles paar tundi varem olid tulnud. Aga nyyd olid neil koolikottides valged kleidid, seelikud ja rätid ning meelespeaks kadrilaulusõnad. Terve Heimtali lauldi ja tantsiti läbi ja saak oli hea: 12kilone kommikott ja peale selle kommiraha ka!

Inimesed olid lahked ja kadride kylaskäigu yle rõõmsad, ehkki mõned olid jõudnud kadripäeva unustadagi. Viimane aeg oli see tava taas ellu äratada, sest suurematel poistel, kelle karvased sääred valge kadriseeliku all nalja tegid, oli see viimane kooliaasta Heimtalis.

Kuna Heimtalis jäi kadrijooks juba öö peale, otsustati kodukyla läbi kammida järgmisel päeval. Paraku seal nii hästi ei läinud, sest Sammastes olid igas talus “lõukoerad” ymber maja ja mujalgi enamasti toad pimedad.

Kadrimemmed tegid aga bussiga ymbervallareisi Hallistesse valla korraldatud eakate kadripeole. Oli see vast sõit, milleks edasi-tagasi kulus kolm tunnikest! Minnes lauldi ka bussijuhile kadrilaulu, peol sooviti pererahvale „linikun lehmaõnne” ja “põuen poisteõnne”.

 

Lõuna-Mulgimaa