[text]
Täna on

Neljapäeval, 11.01. kell 16.30 avatakse Eesti Kunstiakadeemia galeriis (Tartu mnt 1) Kanada looderanniku põlisrahvaste kaasaegse graafika näitus „Kaarnad, hundid, seitse konna ja yks lehm“.

Näituse avamisel räägib teoste taustast, põlisrahvaste pärimusest ja märgikeelest Põhja-Ameerika põlisrahvaste kultuuride hea tundja, Myncheni Antropoloogiamuuseumist asedirektor Dr. Jean –Loup Rousselot.

Looderanniku põlisrahvad (indiaanlased) on kogu maailmas oma kunsti poolest tuntud. Kuulsaimad on nende loodud tootemsambad, kuid mitmekylgsed kunstiinimesed loovad ka ehteid, graveeringuid ning graafikat. Käesolev näitus sisaldab 21 kunstniku käe all siiditrykitehnikas valminud 33 graafilist teost, mis on kantud hõimude põlisest väljenduslaadist.

Meisterlikult teostatud graafikalehtedel kujutatakse loodust, muinasjutulisi olevusi ning Looderanniku rikast loomariiki, mis on omased põlisrahvaste kujundikeelele ja rahvausundile. Läbi teisendatud vormi vahendavad kunstnikud vaatajale teadmisi ning pärimusi oma kultuuritraditsioonidest. Näitust tutvustab trykis.

Kõik välja pandud taiesed on osake Walter Larink’i kunstikogust. Larink, töötades aastaid akadeemiliste suhete spetsialistina Kanada saatkonnas Berliinis, on kogunud suurejoonelise kollektsiooni Looderanniku põlisrahvaste siiditrykke. Tema kõrgelthinnatud kogu on reisinud kogu Euroopas, ning nyyd, esimest korda Balti riikides. Näitus rändab Baltimaades jaanuarist kuni mahlakuuni, peatudes Tallinnas, Vilniuses, Riias ning Tartus.