[text]
Täna on

Euroopa hindud koonduvad, et tõkestada Saksamaa plaan keelata euroliidus ära haakrist ehk svastika. Hindude sõnul on tegu yle 5000 aasta vanuse usumärgiga, kirjutas Delfi.

Belgia, Prantsuse, Itaalia, Hollandi ja Suurbritannia hindud kavatsevad järjest kylastada kõiki Euroopa pealinnu, Euroopa Komisjoni ja europarlamenti, et nurjata Saksamaa keeluplaani.

Saksa siseminister Brigitte Zypries teatas aasta alguses, et Berliin plaanib oma eesistumisperioodi ajal suruda läbi kogu Euroopa Liidus yhtsed reeglid “paremäärmusluse” vastaseks võitluseks. Muu hulgas keelataks ära natsimärgid, mille hulgas oli ka svastika.

Plaani kohaselt muutuks kogu euroliidus holokausti eitamine ja natsisymboolika kasutamine kriminaalkuriteoks.

Haakrist võeti Saksamaal partei- ja riigisymbolina kasutusele Hitleri ajal, seda seostatakse natsliku võimuperioodi ja holokaustiga. Saksamaal on haakrist juba keelatud. Samas on svastika iidne symbol ning hindudele pyha.

“See ei ole hindude syy,” selgitab Briti Hindufoorumi juht Ramesh Kallidai. “Natsipartei hakkas kasutama hindude symbolit ja kuritarvitas seda.”
Hindusymboolikas on svastika rahu märk. “See oleks sama, kui öelda, et kuna Klu Klux Klan kasutas põlevaid riste mustade terroriseerimiseks, peaks keelama ka risti. Mis te sellest arvate?” kysib Kallidai.

Hindude sõnul oleks svastika keelustamine nende inimõiguste rikkumine, kuna ilma svastikata ei saa pyhi talitusi läbi viia. “Seega on tegemist usulise ahistamisega,” kirjutab Hindufoorum oma protestikirjas Euroopa Komisjonile.

 

Delfi