[text]
Täna on

t_Altja.gifRahvakalendri aastaringi yritustesari jätkub Lahemaal pudrupäeva (kyynlapäeva) mõtisklustega laupäeval, 3. radokuud kell 14.00-17.30 Altja kõrtsis, teatas looduskaitsekeskus.

Kylla tulevad Mare Kalda Eesti Kirjandusmuuseumist ja Mikk Sarv.

Mare Kalda vestleb teemal "Ajamõtteid aasta alguses. Kyynlapäev". Pudrupäev on mõnes mõttes ka aasta alguse tähistaja. Rohkem tuleb juttu mitte niivõrd kyynlapäeva kommetest kuivõrd aastaringi tunnetusest yldse, inimese isiklikust ja yhisest ajatajust, mäletamise võtetest ja sellest, kuidas nimetatud asjaolud väljenduvad juttudes, mida inimesed räägivad - muistendites, igapäevajuttudes, perepärimuses.

Mikk Sarv räägib ja laulab kevade tulekust ja maailma loomisest rahvapärimuses. Lähemalt peatub ta Eestist Võnnu kihelkonnast Jaan Suitsu poolt ning Laadoga karjalastelt Haneselja kylast Vasili Mäkiselt yleskirjutatud maailma loomise muistenditel, võrreldes neid ka Siberi ja Põhja-Ameerika lugudega. Räägime/laulame ka regilaulust Loomine, mis on yles kirjutatud Kuusalu kihelkonnas Hara kylas Miina Salströmilt 10124. aastal (1911). See laul täiendab muistendite lugu loomisest, kuid toob juurde inimese enda osa loomisloos. Lõpetame Arizona Pima ehk Akimel o'odham põlisrahva loomisloo ja -lauluga Natalie Curtise raamatust The Indian Book.

Eelteave

17. radokuud tulevad Altjale Ahto Kaasik ja Auli Kytt Maavalla kojast vestlema kihlakutest (vastlatest) ja sirvikalendrist. Ervin Lember mängib pilli ja õpetab pilliroopille meisterdama.

Pilet 25 krooni, lastele ja koolilastele tasuta. Täpsem teave kava ja esinejate kohta: www.lahemaa.ee, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel. 533 27893, 32 95 555

Pilt: Altja kõrts

 

Maavalla Koda