[text]
Täna on

Homme, neljapäeval, 25.01. algusega kl. 18.00 toimub Tallinnas Ryytli tn 6 Härjapea Koja ettekandeõhtu, kus vandeadvokaat Ivo Mahhov kõneleb maarahva vanast õigusest.

Tsivilisatsiooni yheks tunnuseks on inimsuhete täpne korrastatus. Valdava osa inimkonna ajaloost on inimeste või kogukondade vahelisi suhteid tõenäoliselt kujundanud kirjutamata õigus ehk tavaõigus (ka loomuõigus). Iidse tavaõiguse osi võib leida kaasaegsete riikide seadusaktides, samuti kehtivas tavaõiguses ning keeles.

Kuigi kaasaegse õiguse aluseks on yldiselt Rooma õigus, leiame erinevates riikides siiski erinevaid seadustikke, mis on vähem või rohkem mõjutatud asukohamaa kultuurist ja ajaloost.

Maarahva vana õigust ja sellega seotud meelelaadi on viimase sõja eel käsitlenud Oskar Loorits, Jüri Uluots ja Kaarel Liidak. Lepingutega kihlakundadesse ja maakondadesse yhinenud maarahvas oli arvatavasti tuttav nii naaberrahvaste kui ka Rooma õiguse põhimõtetega.

Mida me teame maarahva vanast õigusest, kuidas see mõjutab meie elu ja kas me saame omi asju vana õiguse abil paremini korraldada, sellest kõneleb ja kutsub õigus-, ajaloo- ja keelehuvilisi kaasa arutlema vandeadvokaat Ivo Mahhov.

Ivo Mahhov lõpetas 1981. a. Tartu Ülikooli õigusteaduskonna ning töötas seejärel notarina. Vandeadvokaadina tegeleb Ivo Mahhov eelkõige pärimisõigusega, uurides ametiga seoses ka sugupuid ja seonduvaid ajalookysimusi. Ivo Mahhov on lugenud tudengitele pärimisõiguse (sh pärimisõiguse ajaloo) kursust ning tunneb huvi keelte ja keeleajaloo vastu.

Ettekandeõhtu toimub Ryytli tn 6 (Ajaloo Instituut) 3. korruse väikses saalis, ruum 307). Sissepääs valvelaua juurest. Sissepääs tasuta.


Maavalla Koda