[text]
Täna on

12.02. kl. 11.15 TV3: Tasakaal (kordus).
Saatelõik: Rootsi keskkonnakaitsjad on asunud aktiivselt toetama seaduseelnõu, mis keelustaks fosfaatide kasutamise kodukeemias- mereelustikule mõjuvad olmekeemia jäägid ettearvamatult, Läänemeri on aga niigi haavatav. Rootsis käis Mirjam Matiisen.

12.02. kl. 22.20 ETVs: Välisilm esitleb: Musta kulla saaga: Kuldaeg (The Epic of Black Gold, Prantsuse 10217 (2004)).
Loodus on talletanud naftat miljoneid aastaid, ent vaid sajandi möödudes mootorite ajastu algusest on pool varudest hävitatud. Alates 19. sajandi keskpaiga esimestest puurkaevudest kuni tänapäeva sõdade ja kriisideni, on must kuld kujundanud järjest enam maailma palet, riike, rahvaid, kultuuri ja väärtushinnanguid. Ent yhel päeval jäävad allikad kuivaks ja ees ootab piinarikas ärkamine. Kas me oleme valmis?

12.02. kl. 23.05 Vikerraadios: Eesti lugu, eetslaste perekonnalugu (kordus).
Saatekylaline on Fred Puss.

13.02. kl. 11.45 ETVs: Osoon (kordus).
Liiklusõnnetuste hulka mõõdetakse hukkunud ja viga saanud inimeste arvuga. Kui palju aga hukkub igal aastal maanteedel loomi? Loomad jäävad auto alla kindlates kohtades, just seal, kus on nende rajad. Lahenduseks oleks loomatunnelite rajamine. Osoon käis vaatamas Tallinn - Narva maantee alla rajatud Kahala läbipääsu, mille loomad on omaks võtnud ja kasutavad väga edukalt. Hea on tõdeda, et yha rohkem inimesi mõtleb loodussõbralikult ja peab oluliseks kodupaiga kultuuri hoidmist ning säilitamist. Andres Ots Vastseliinast on rajanud väikese puidutöötoa, kus õpetab välja noori mehi setu vana mööblit restaureerima. Puidutööst tekkinud jääkidest ei lähe kaduma midagi, ei saepuru ega isegi mitte kuuma auru - kõik läheb ökomaja kytteks. Saatejuhid Kristo Kiiker ja Kristjan Kaljund. Režissöör Jaanus Nõgisto, operaatorid Tarmo Korol ja Andres Kull, helirežissöör Jüri Vaher, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

13.02. kl. 14.50 ETVs: Elolinõ: Leib (kordus).
Leiba ostame tavaliselt poest, kus kymnete sortide vahel raske valida. Aga parimat leiba, mis kypsetatud sooja sydamega perenaise poolt omakasvatatud rukki jahust, poest kyll ei saa. Vähe on neid, kes oskavad veel ise leiba kypsetada. Yks neist on Hartsmäe talu perenaine Helgi Saar. Saatejuht Contra läheb tema juurde leivategu õppima. Kuna mõnikord tahaks lisaks leivale ka midagi magusamat, siis Anne Keir õpetab torditegu. Saade on osa programmist "Lõuna-Eesti keel ja kultuur". Saatejuht Contra, režissöör Juho Jalviste, toimetaja Grethe Rõõm, helirežissöör-valgustaja Sten Arvi, monteerija Ahti Tubin, produtsent Tiina Rebane.

13.02. kl. 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

15.02. kl. 12.00 Kadi raadios: Muhu uudised.

15.02. kl. 14.05 ETVs: Kandlekuusk (Eesti Telefilm 10207 (1994)).
Filmi peategelaseks on looduseuurija Juhan Lepasaar. Iseolemine, rikkuste otsimine iseendas ja ymbritsevas teevad sellest mehest harukordselt rikka, sisemiselt tervikliku ja elujõulise inimese. Autor Rein Maran, operaatorid Rein Maran ja Tõnu Talpsep, helilooja Urmas Sisask, helirežissöör Enn Säde, monteerija Margit Maran, direktor Maie Kerma.

15.02. kl. 19.35 ETVs: Minemine.
Senegal on suhteliselt avastamata maa - Dakari ralli on ainukene, mis kohe meelde tuleb. Sõidame meiegi mööda ralliradu ja vaatame Roosat järve ning raja äärde jäävaid kylasid. Laevaga sõidame Gore saarele, mis on yks põnevaimaid ja ajaloolisemaid paiku selles riigis. Jaan Tätte mõtiskleb just sellel saarel orjakaubanduse julmuse ja saatuse yle. Praegu on saarel säilinud vaid yksikud märgid sellest ajast, mil aafriklasi saadeti tundmatusse uude maailma orjadeks. Operaator Andres Kull, režissöör Tiina Park.

16.02. kl. 19:30 ETVs: Elolinõ: Veski.
Contra läheb kylla veskiemandale. Hellenurme vesiveskis kamandab Mae Juske, kes ise olnud hoopis linnaplika, nyyd aga veski võlud avastanud ja isade tööd jätkab. Saade on osa programmist "Lõuna-eesti keel ja kultuur". Saatejuht Contra, režissöör Juho Jalviste, operaator Arvo Mägi, toimetaja Grethe Rõõm, helirežissöör-valgustaja Sten Arvi, monteerija Ahti Tubin, produtsent Tiina Rebane.

16.02. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

16.02. kl. 17.05 Vikerraadios: Pärimuster.

16.02. kl. 21.00 Klassikaraadios: Folgialbum: Trikitixa Baski lõõtsamuusika kogumikplaat.

17.02. kl. 16.00 TV3: Tasakaal.
Saatelõik: Kylmal ajal lindude toitmine kuulub justkui õige talve juurde, nii mõnus on vaadata söögimajas askeldavaid ja vaidlevaid sulelisi ja tunda, et oled looduseelanike jaoks midagi ära teinud. Kas aga selline laustoitmine ka sulelistele kasuks tuleb? Võib-olla peaks laskma neil endil toidu nimel vaeva näha?

17.02. kl. 16.45 Kanal2: Rohelised uudised.

17.02. kl. 17.05 ETVs: AegRuum Keerulised ajad planeedil Maa: Yhe kraadi faktor (Strange Days on Planet Earth, USA 10217 (2004)).
National Geographicu neljaosaline teadus- ja loodusloosari, milles räägitakse uutest avastustest seoses meie hapra planeedi tervisega. Yle kogu maailma pyyavad teadlased leida vastust reale kysimustele. Kuidas võib yhekraadisel temperatuuritõusul olla nii sygav mõju? Mis juhtub ökosysteemiga, kui kaovad kiskjad? Miks põhjustavad tulnukliigid nii suurt hävingut? Kui oleme oma veekogud ära puhastanud, miks siis loomad endiselt kaovad? Filmid on yles ehitatud kõrgtehnoloogiliste detektiivlugudena, kus kaalul on planeedi elu. Saladuste lahendamisel võetakse appi nii teadus kui ka looduslugu. Teadlased leiavad jahmatavaid seoseid loodusnähtuste vahel, mida eraldavad tuhanded kilomeetrid. Nad jõuavad järeldusele, et keskmise temperatuuri tõus yhe kraadi võrra seab elu äärmuslikesse tingimustesse.
Kordus 18.02. kl. 12.30.

18.02. kl. 13.05 Vikerraadios: Inimese sisu: Mall Hiiemäe.

18.02. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat: suvised õuelinnud.
Kordus kl. 23.05.