[text]
Täna on

t_Altja.gifLahemaa rahvakalendri aastaringi yrituste sarja kylalised laupäeval, 17. radokuud Altja kõrtsis on Ahto Kaasik ja Auli Kytt Maavalla Kojast. Juttu tuleb kihlakutest ehk vastlatest ja sirvikalendrist.

Viru-Nigula pillimehed õpetavad kihlakukombeid ning mängivad vanu tantsu- ja laululugusid, kindlasti ka vastlalaule. Kavas on teha veel roopille ja neile hääl sisse puhuda.

Kihlakud on igipõline looduspyha, kuid selle nimetus on laenatud eesti keelde alles mõnesaja aasta eest. Vadja maarahvas kutsub vastlaid maakeelse nimega tšihlago – kihlakud.

Liulaskmine oli ja on liugupäeva tähtsamaid kombeid. Liumäel käivad tavaliselt kõik, nii vanad kui noored, kuid mõnel pool on see olnud siiski vaid abielunaiste asi. Liugupäev on olnud eeskätt naiste pyha, kuivõrd sel ajal on keelatud kõik naistetööd. Muiste kogunesid abielunaised liugupäeval hulgakesi kusagil kylas ja tihtipeale kõrtsiski.

Kihlakud on olnud ka yldiselt kokkusaamiste ja kylaskäimise pyhad. Siis peeti mokalaata, kus midagi ei ostetud ega myydud, vaid arutati ja lepiti kokku. Peremehed kauplesid järgmiseks aastaks tydrukuid ja sulaseid. Ja kui lepiti kokku, siis anti ka kihlad.

Sirvi- ehk ruunikalendris tähistab kihlakuid reele sarnanev märk. Puust sirvikalender on teadaolevalt meie esivanemate ainus oma ajaarvamisvahend, mille salapärased märgid tähistavad pyhi, nädalapäevi ja kuuseise. Maavalla Koja toimetamisel ilmusid kaasaegsed sirvid tänavu juba 29. korda. Loodusõhtul saame teda, kuidas sirvilaudu lugeda ja kasutada ning nende abil oma elu paremini looduse järgi seada.

Maavalla Koja vanem Ahto Kaasik on koostanud rahvakalendri tähtpäevade ylevaateid ja toimetanud viimastel aastatel koos Auli Kyttiga sirvikalendrit.

Kihlakutest ja rahvakalendri teistest tähtpäevadest.

Yritus toimub laupäeval 17.02. kell 14-18 Altja kõrtsis. Sissepääs 25 kr, lastele ja koolilastele tasuta.

Lähem teave: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel. 533 27893, 32 95 555.

Pilt: Altja kõrts


Maavalla Koda