[text]
Täna on

Virumaa erinevais paigus lastakse vastlaliugu ning syyakse hernesuppi, aga tehakse ka saanisõitu ning õpitakse õhupyssist laskma, kirjutavad Virumaa Teatajas Eva Klaasi ja Raivo Raigna.

Rakvere Vallimäel saab vastlapäeval, mis tänavu langeb 20. radokuule, lustida peaaegu kogu päeva: kella yheteistkymnest korraldavad rahvamaja ja Rakvere Avatud Noortekeskus lastele lustlikke võistlusmänge, pakutakse kuuma teed ja vastlakukleid, tuju tõstmiseks mängib muusika, vastlayrituse raames toimub Vallimäel Rakvere spordikeskuse liikumisyritus “Tund tervisele”, mis algab kell 15.

Porkuni kooli pedagoog ja majandusjuhataja Peedu Vipper rääkis, et sealse kooli rahvas kavatseb vastlapäeva tähistada lisaks traditsioonilisele liulaskmisele, kelgutamisele ja muudele tähtpäevale omastele ettevõtmistele ka saani- ja buraanisõiduga.

“Saanisõidu puhul on kyll takistuseks sobiva suksu leidmine saani ette. Hobuseid on jäänud meie kandis väheks, aga kavatseme oma plaani siiski teoks teha. Saanisõit Porkuni maalilises looduses on kindlasti ettevõtmine, mis pakub silmailu ja elamusi nii suurtele kui väikestele,” arvas Peedu Vipper.

Spordilinna sportlikud vastlad

Spordilinnas Tamsalus on vastlapäev olnud aastaid rahva talvine sportlik meelelahutus. Tamsalu kultuurimaja direktor Tiia Uudeberg rääkis, et sellel päeval koguneb Tamsalu sydames asuva kynka juurde, mida kutsutakse ka EPT mäeks, mitusada valla väikest ja suurt elanikku.

“Võisteldakse nii pikima kui stiilseima liu laskmises, kombineeritud teatevõistluses on esindatud pea kõik popimad spordialad, millega Tamsalus tegeletakse,” kõneles Tiia Uudeberg. Jõudu mõõdetakse nii individuaalselt kui ka kollektiivide arvestuses. Loomulikult ei puudu vastlapäevayrituselt hernesupp, vastlakuklid ega kuum tee. Auhinnadki on päevakohased.

Vasta kooli vastlapäev tuleb tavalisest sportlikum ning selle korraldamisel on abiks Kaitseliit.

“Meil on kavas relvaõppus, köielkõnd, karujaht, kelguralli, riviõppused, õhupyssist laskmine,” rääkis Vasta kooli direktor Olev Metsis.

Kogu kool on jagatud võistkondadeks, end pannakse proovile suuskadel kontrollpunkte läbides. Tuletatakse meelde ka vanu vastlakombeid, sobiliku ilma korral ehitatakse lumememmesid.

Kuigi yritus on mõeldud eelkõige koolilastele, on lustima oodatud kohalikud elanikudki.

Kylarahvas tuleb kokku

Lahu kooli juhataja Külli Pällo ytles, vastlapäeval tuleb kylarahvas kokku. Liulaskmisel on lisaks kelkudele populaarsed veel pesukausid, kavas on lustakad võistlused, näiteks slaalomisõit, võistu kelgu tõmbamine-lykkamine ja jahimehesuuskadega suusatamine. Eriti populaarne on aga Pällo sõnul reesõit: tõsi kyll, rege ei vea hobune, vaid aeglaselt liikuv auto.

Arma ratsatalus peetakse vastlapäeva 24. ja 25. radokuud. Saab sõita reega ja tegeleda hobustega. Seejärel võib teha väikse metsaretke pystkotta ja kelgumäel kelgutada. Pererahvas pakib metsa kaasa korvi vastlakuklite ja kuuma teega. Arma ratsatalule tuleks osalemissoovist ette teatada.


Virumaa Teataja