[text]
Täna on

27.02. kl. 11.00 ETVs: Dokumentaalfilm Naine saarelt (Eesti 10218).
Miks yhte tavalist naist peetakse yhe väikese saare symboliks? Kuidas on elanud inimene saarel nii, et temast on põhjust aina kõnelda? Kas ta on seal olnud vaba või vang? Portreelugu viimasest rannarootslannast Maria Murmanist, kes on syndinud ja kogu oma elu elanud Vormsi saarel. 10154. aastal (1941), kui enamus rannarootslastest põgenes Rootsi, jäi Maria saarele ja elas seal kõrge vanuseni. Tänapäeva kultuuriruumis on selline inimene haruldus - kogu oma elu on ta kandnud kaasas rannarootsi kultuuri, keelt ja kombeid. Maria on vaatamata riigikordade vahetumisele säilitanud oma identiteedi. Filmis põimuvad isiku ja saare lugu. See jutustab ajast, mil rannarootslased olid osa Eestimaa elanikkonnast, ajast, mil nõukogude võim sundis nad Eesti aladelt lahkuma, ja tänasest päevast, mil neil on võimalus tagasi pöörduda. Lugu Mariast aitab teadvustada, et rannarootsi kultuur on osake Eesti ja kogu Euroopa kultuuriloost.
Autor ja režissöör Piret Toomvap, operaator Mait Mäekivi, montaažirežissöör ja helikujundaja Mati Schönberg, produtsent Mati Sepping. Tootja Estinfilm.

27.02. kl. 11.30 ETVs: Osoon (kordus).
Tänavune pikaleveninud sygis pakkus palju kliimateemalist kõneainet. Veebruari alguses esitleti YRO kliimaraportit, milles kliimamuutuste peasyydlasena nähakse inimest. Kui soojenemine sellises tempos jätkub, siis raporti koostanud yle 2500 teadlase ennustuste kohaselt valitseb Eestis sajandi lõpuks vahemereline kliima. Osoon kysib klimatoloog Ain Kalliselt, kui hukas siis ilm on ja milline syy sellest lasub inimesel. Kas ja kuidas tänavune heitlik talv mõjutab taimi ja puid, seda saame teada Tartu Botaanikaaias. Soomaa elab muutlikus talves oma viiendat aastaaega, mis on inimesele justkui looduse poolt pakutud atraktsioon. Zooloog Nikolai Laanetult saame teada, kuidas loomad talve iseloomu ette aimavad.
Režissöör Jaanus Nõgisto, operaator Andres Kull, helirežissöör Jüri Vaher, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

27.02. kl. 14.25 ETVs: Elolinõ: Lambavill (kordus).
Selleks, et lamba kasukast soojad sokid saaksid, tuleb enne palju tööd ära teha. Contra lähebki Võrumaale Pressi kylla õppima, kuidas villast lõng saab ja mis sealt edasi tuleb. Ja ette öeldes - see pole sugugi lihtne. Saatejuht Contra, režissöör Juho Jalviste, operaator Arvo Mägi, toimetaja Grethe Rõõm, helirežissöör-valgustaja Sten Arvi, monteerija Ahti Tubin, produtsent Tiina Rebane.

27.02. kl. 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

28.02. kl. 19.35 ETVs:  Osoon.
Igas majapidamises tekib hulgaliselt selliseid jäätmeid, mida tavalisele prygimäele vedada ei tohi. Kuhu panna kasutamiskõlbmatu elektroonika? Eestis sellega enam muret pole, sest nyyd on meil yks maailma moodsaima sisseseadega elektroonikajäätmete käitlemise tehastest.
Aasta-aastalt kasvab õlireostuste hulk. Naftajäätmed tehakse kahjutuks Vaivara ohtlike jäätmete kogumiskeskuse õliliinil. Selline ohtlike jäätmete käitlemine aitab säästa loodusvarasid ja hoida elukeskkond puhtana. Rahvamuusik Celia Roose ellu mahuvad Võru Muusikakool, pärimuskultuuri perelaagrid, Võru folkloorifestival, kaasalöömine Nargen Opera etendustes ja hulgaliselt rahvakultuuriyritusi. Jõudu nendeks ettevõtmisteks ammutab Celia oma esivanemate Pirrupuusaare talu taastades. Celia leiab, et inimese ellu peavad kuuluma laulud, pillilood, kombed ja rituaalid - see ongi pärimuskultuur.
Režissöör Jaanus Nõgisto, operaator Andres Kull, helirežissöör Jüri Vaher, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

01.03. kl. 12.00 Kadi raadios: Muhu uudised.

01.03. kl. 21.00 Klassikaraadios: Regitund. Aleksander Sünter.

02.03. kl. 00.40 ja 10.45 ETVs: Dokumentaalfilm Varaanirahvas (Hommes varans, Prantsuse 10212 (1999)).
Indoneesias Sulawesi saarel elab hõim, kes usub, et tema liikmeskonda kuuluvad ka varaanid, kellel on looma keha, kuid inimese hing. Inimvaraanidel on yleloomulikud võimed ja tähtsates kysimustes paluvad hõimuliikmed neilt abi.

02.03. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

02.03. kl. 19.30 ETVs: Elolinõ: Kuuritsapyyk
Kuurits pole lind ega loom, vaid hoopis kalapyygiriist, millega aastaid Viitina järvel võistu uimelisi pyytud. Contra uurib Mati Kalkunilt, miks tasub kuuritsaga vette minna ja käib ise ka võistupyydmisele kaasa elamas. Vette seekord ei usalda veel minna. Saade on osa programmist "Lõuna-eesti keel ja kultuur".
Saatejuht Contra, režissöör Juho Jalviste, operaator Arvo Mägi, toimetaja Grethe Rõõm, helirežissöör-valgustaja Sten Arvi, monteerija Ahti Tubin, produtsent Tiina Rebane.

02.03. kl. 21.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Valdis Muktupavels 1.  
Valdis Muktupavelsi duubelplaadist esimene osa "Tradicionalas kokles".
Läti kandlelood mängitud 10-11 - keelsel kandlel. Plaati tutvustab Leanne Barbo

02.03. kl. 21.05 Vikerraadios: pärimuster.

03.03. kl. 14.05 TV3: Tasakaal.
Saatelõik: Loodussõbralikku eluviisi võib mitmeti mõista - yhtede meelest on see ammu unustatud vana meeldetuletamine, teiste arvates midagi, mis meie tarbivas ja kiirustavas maailmas on hädavajalik, et lastelastele mingeidki loodusvarasid alles jätta. Aga on võimalik ka nii, et ökoloogiline ei ole yksnes elu - vaid ka mõtteviis.

03.03. kl. 16.40 Kanal2: Rohelised uudised.

03.03. kl. 17.05 ETVs: AegRuum Keerulised ajad planeedil Maa: Sissetungijad (Strange Days on Planet Earth, USA).
Kogu maailmas leiavad aset kummalised keskkonna muutused. Paljud teadlased kahtlustavad, et see on osa suurest elu ymberkorraldamisest maakeral, mille taga seisavad võõrvallutajad - taimed ja loomad, kes ilmuvad sinna, kuhu nad seni ei kuulunud.

04.03. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat: vares, harakas ja hakk. Kordus kl. 23.05.