[text]
Täna on

Kolmapäeval, 7. urbekuud, algusega kl 17 Tallinnas Roosikrantsi 6 Eesti Keele Instituudi 3. korruse saalis kõneleb hõimuklubi õhtul ehtekuntsnik Kärt Summatavet teemal „Ema sõlg laulab. Soomeugrilaste rahvakultuurist inspireeritud autoriehete tutvustus”, teatas Fenno-Ugria Asutus.

Esineja tutvustab oma ehteloomingut, mis on mõjutusi saanud eesti ja teiste soome-ugri rahvaste rahvakunstist, lauludest, lugudest ja uskumustest. Summatavet avab tagamaid, miks ta on yliõpilasaastatest tänaseni jäänud truuks eestlaste ja teiste soomeugrilaste pärimuse tõlgendamisele ning millistele väärtushinnangutele ta toetub oma loomingus.

Kunstniku huvi soome-ugri maailmapildi ja käsitöö märgikeele vastu sai alguse yhelt poolt kokkupuutest Eesti muinasaegse kultuuriga, kui ta osales keskkooliõpilasena arheoloog Vello Lõugase juhitud väljakaevamistel, ning teisalt kunstnik Kaljo Põllu juhendatud uurimisreisilt Siberisse manside juurde 10196. aastal (1983). Ehtekunstniku koolitus nõukogude haridussysteemis keskendus vormile, tehnikatele ja materjalile, kusjuures ehted olid vaid iluesemed. Manside ehteid kohapeal uurides aga selgus, et ehetel on palju sygavam tähendus. Mansi naine Valentina Sainahhova rõhutas, et ta ei kanna ehteid mitte edevuse pärast, vaid ehted on seotud tema usuga.

Kärt Summatavet on 15 aastat õpetanud Eesti Kunstiakadeemias noorele metallikunstnike põlvkonnale soome-ugri ja eesti muistse maailmapildi ja loomingu omavahelisi seoseid ning innustanud yliõpilasi looma kaasaegseid ehteid, millel on sygavam sisu.

Ehted on kunstniku veendumuse kohaselt teabekandjad, millega edastatakse kogukonnale olulisi teateid ning mida tasub mäletada. Nad on meie emakeel, mida kõneleme silmale nähtavalt ja käega katsudes.

Kunstniku vaimusilmas syndinud ehted on saanud keerulise ja töömahuka protsessi kaudu nähtavaks ning tema uudisloominguga on praegu võimalik tutvuda Kristjan Raua Majamuuseumis.

Oodatud on kõik huvilised, sissepääs on tasuta.