[text]
Täna on

Merle Jääger on Kunda hiiemäe tuulegeneraatorite pargiks muutmise kava pärast nördinud, et Eesti maastik on kaitseta ning peab loodusthävitava suhtumise aluseks ja lõssenkismi emaks kristlust. Artikkel ilmus Eesti Ekspressi võrgulehel.

Juhtusin kord nägema yhes Austraalia filmis stseeni, kus pärismaalased istusid keset vahtset marketit põrandal supipurkide leti ees. Kui poekylastajad omanikult pärisid, mis nad siin teevad, vastas too, et on isegi nendega hädas, aga ära ajada ei saa, sest siin seisis kord yks puuäbarik, kus oli mingi kohalik Jumal syndinud või teinud muud tähtsat - neile on see paik pyha ja muudkui käivad ja palvetavad siin ostjate jalus...

Austraalia põliselanike jaoks on maa kaetud laulujoontega. Labaselt võetuna, on need kaardid rändajate peas, ent tegelikult palju-palju enamat. Satub keegi teisest hõimust võõrale maale, oskab ta seal eksimatult liikuda, teades peast lugusid ning nende abil pinnavorme „lugedes". Või oskasid? Viimasel ajal, kui ka aborigeenides nähakse oma eripärase kultuuriga inimesi, on valitsus hakanud nendega näiteks uute teede rajamisel nõu pidama. Kahjuks puuduvad mul andmed, mil määral ja milliste tulemustega. Varem ei kottinud kedakuraditki mingi Emujumala sitahunnikud, mis ta Unenäoaegadel tegi, kui oli nädal aega kõhuvalu käes vaevelnud. Sõideti lihtsalt yle neist. PAMM!

Ma ei tahaks kristlasi materdada, sest pean igasugu usku pyhaks, aga tuleb tunnistada, et sellesinase ilmavaate tõttu oleme jõudnud sinna, kus otsaga oleme. Solgiaugu servale planeedil Maa. Piibel on tore raamat, aga peaasjaliselt reguleerib ta inimestevahelisi suhteid, jättes looduse suures osas tahaplaanile. Ja mida arvab yks makaak, kui talle väita, et Jumal lõi ta enda näo järgi ja andis talle vaba tahte ning käskis valitseda kõigi olevuste yle, kes maal liiguvad? Ylbeks läheb, eksole. Nende teiste, alamate olevuste suhtes. Niisiis, tahan kõige sellega öelda, et kristlik ilmapilt on looduse armutu kurnamise algallikas ja yhtlasi ka lõssenkismi ema. Me ei vaja looduselt armuande, me võtame, mis vaja!

Vaadakem tõele näkku: suures osas on kristlased need, kes on oma edevuse, majanduslike huvide või milleiganes rahuldamiseks rikkunud ja hävitanud mitmeid toimivaid kooslusi ja olendeid. Ma EI RÄÄGI siinkohal inimestest. Pigem piisonitest, vaaladest, huntidest, paradiisilindudest ja isegi inimesekirbust. Loetelu võib igayks täiendada ise. Võidakse vastu väita, et praegu käivad näiteks Aasias suuremad tapatalgud looduse kallal, aga KELLE käest on nad seda õppinud?

Austraalia põliselanike maad katavad laulujooned. Nad mäletavad neid siiani, hoolimata kõigest. Eestit katsid kunagi samuti paljud pyhapaigad. Osad neist on nimedes säilinud sajanditepikkuse töö kiuste. On olnud ka väiksemaid, paikkondliku tähtsusega paiku -kylahiied, pyhad puud, kivid jne. On olnud ka yhe koja ja perega seotud pyhakohti...

Mammakõnõ rääkis, et kolhoosi ajal võeti nende kandist maha yks ilus kasesalu, kus oli kiik ja kus pyhi peeti. Võeti maha, sest mall eeldas kõikjal Nõukas tollal stepivälju. Mamma oli seda rääkides tigekurb, aga lisas manu, et höste näil es länny - ei tuul, kiä käso and, ei njoil, kiä käsko täitsevä.

Põhiseaduse järgi on meil usuvabadus, aga ikka nähtub, et mõni usk on võrdsem. Tartu ringkonnakohus tyhistas Tartu halduskohtu otsuse Kunda Hiiemäele tuulepargi rajamise osas. Tähendab, et panevad tuulikud pysti...

Maastik on kaitsetu, arhitektuur, eriti kui vana, vägagi kaitstud. Mul pole tuuleenergia vastu midagi, pigem kaldun seda kahel käel pooldama, aga laulujoontest ylesõitmist heaks ja ausaks teoks ei pea. Kui ehk - paigaldame kirikutornide otsa kah tuulegeneraatorid: kytavad kasvõi hoone ära ja annavad orelile tuult!


Eesti Ekspress