[text]
Täna on
Kombekohase Kihnu pulma juurde käiv nuõrikumaja alustas tegevust jaanuaris ja sest saati on pruut Raili Oad avanud igal pyhapäeval koduukse kõigile, kes tõttasid talle appi säärepaelu põimima, kirjutas Pärnu Postimehes Silvi Kanošina.

Säärepaelu läheb pruudil vaja veimede, kas kinda- või sokipaari kokkusidumiseks pulmas kingitusena veimekirstu tõstjatele, pillimeestele või pulmalaulikutele.

Läinud pyhapäeva õhtul lõpetas nuõrikumaja oma tegevuse, sest kõik 101 säärepaela sai tutitatud. Kihnu keeles on tutt lilleõis. Säärepaela õis valmib sitsiriide ribadest, mis laotakse yksteise peale ja sõlmitakse säärepaela otstesse ning õmmeldakse kinni.

Raili sõnutsi olid nuõrikumaja pyhapäevad väga toredad, sest sai tööd tehtud, lauldud ja tantsitud “Viimasel korral oli kohal neli pillimeest, aitäh neile, aitäh kõigile headele abilistele,” sõnas ta.

Nooriku kinnitust mööda ei ole veimevakk veel koos, kuid sellega pole ka kiiret, sest pulmapidu on alles suvel. Teoks saavad tõelised Kihnu pulmad, mida saarerahvas on turistide meeleheaks “mänginud” viimased 15 aastat.

Pulm saab algusest lõpuni filmilinti Kihnu Kultuuriruumi SA, kultuuriministeeriumi ja Rühm Pluss Null OÜ koostööst.

Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ytles, et mõte jäädvustada ehe Kihnu pulm syndis mitu aastat tagasi, kui Kihnu kultuuriruum pääses UNESCO vaimse ja suulise pärandi nimekirja. “Mul on väga hea meel, et saarekogukonna liikmed löövad pulmade ettevalmistuses hoogsalt kaasa,” sõnas ta. “Erilise tänu väärib muidugi vanem põlvkond, kelle õpetusel ja kaasalöömisel veimede valmistamine käib, nemad aitavad hiljem pruuti-peigmeest pulmatoitude tegemiselgi.”

Mullu kadripäeval kosis Lohu talu Meelis Leas Kase talu peretytre Raili Oadi. Et Raili Meelise kosjad vastu võttis, läksidki pulmapeo ettevalmistustööd hooga lahti.


Pärnu Postimees