[text]
Täna on

Esmaspäeval, 26. urbekuud algab Tartu visuaalse kultuuri festival Maailmafilm. Nädala jooksul kuni 1. mahlakuu päevani toimub Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas hommikust õhtuni filmikava poolesaja filmiga. Põhikava moodustavad värsked tõsielufilmid, lisaks toimuvad erikavad, arutelud ja avatakse kolm näitust, teatas ERM.

Festival pakub seiklushimulisele hingele võimaluse toolilt tõusmata näha põnevaid maailmanurki ja kogeda erinevaid maailmakäsitlusi. Hoolikalt valitud viiekümne filmi vahendusel saab teha ringi ümber ilma. Kohale saabuvad 30 filmi autorid, kellega filmide üle mõtteid vahetada. Visuaalse kultuuri festivali käigus avatakse ka kolm näitust, mis esindavad erinevaid keskkonna visuaalse dokumenteerimise viise: „Kaljujoonised Lõuna-Aafrikas”, „Eurooplased lauas” ja „Kaarnad, hundid, seitse konna ja üks lehm”.

Antropoloog James Clifford on vastandanud omavahel kahte kultuurivormi, öeldes, et kultuuri ja identiteeti on kõige paremini võimalik mõista juurte ning radade metafooride kaudu. Siit on välja kasvanud ka festivali põhiteema: liikuvus ja paiksus kultuuris. Ühelt poolt on kultuur juurtega kohas kinni olemine, teiselt poolt on kultuur midagi, mis on olemas reisimise, rännakute, või radade kaudu. Kuigi antropoloogilise kallakuga tõsielufilmid jäädvustavad sageli just elu paiksetes kogukondades, on maailma avardumise ja toimimise mõistmisel oluline ka ühest kohast teise liikumine.

Lisaks põhikavale, millega saab tutvuda aadressil www.worldfilm.ee, on kavas:
26.03 Töötuba: Antropoloogia ja dokumentalistika
27.03 Retrospektiiv: Robert Gardner
28.03 Eesti tõsielufilmide eriprogramm: A. Maimiku, J. Kilmi, Esto TV ja U. E. Liivi filmid. Ymarlaud.
28.03 Esilinastus: L. Niglase ja F. Storaasi „Vihma tegemine”, filmitud Mosambiigis.
29.03-31.03 Õhtuti: Arktiliste rahvaste mängufilmid.

Festivali passi saab osta Piletilevi vahendusel (www.piletilevi.ee), pääsmed on saadaval ka Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas. Festivali programm ja lisainfo: www.worldfilm.ee ja www.erm.ee.