[text]
Täna on

t_hoimuklubi.gifKolmapäeval, 4. mahlakuud kell 17 esineb Hõimuklubis Kadri Viires slaidikavaga “Armastusega Vepsamaast”. Juttu tuleb eelmise aasta heinakuus, aga ka 16 aastat varem vepslaste juurde Leningradi oblastisse tehtud Eesti Kunstiakadeemia uurimisreisidel nähtust ja kogetust, teatas Fenno-Ugria.

Vepsamaad iseloomustab suurejooneline loodus, järvede ja tihedate metsade rohkus ja maalilised loodusesse sulanduvad kylad. Umbes 6000 kõnelejaga vepsa keel kuulub läänemeresoome keelte põhjaryhma.

Eesti Kunstiakadeemia uurimisreisil tehtud etnograafilistel joonistustel ja fotodel võib näha nii vepslaste argipäeva, metsapiirkonnas elavale rahvale iseloomulikke puidust ja tohust tarbeesemeid kui ka kylaelus oluliste päevade – Järvede kylas Tihvini Jumalaema pyha, Sodjärve kylas Kaasani Jumalaema pyha ning Šondoili kylas peetripäeva – tähistamist.

Eesti Kunstiakadeemia soome-ugri uurimisprogrammi algatas professor Kaljo Põllu 1978. aastal. Alates 1994. aastast on selle juhiks tekstiilikunstnik Kadri Viires. Möödunudsuvine käik vepslaste juurde oli kunstiakadeemia 29. soome-ugri uurimisreis.

Hõimuklubi toimub kolmapäeval, 4. mahlakuud algusega kell 17 Tallinnas Roosikrantsi 6 (Eesti Keele Instituudi 3. korruse saalis).

Oodatud on kõik huvilised, sissepääs tasuta.