[text]
Täna on

Pyhapäeval kõneleb Kolga talus hiidlastest Hiiumaa Muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo, teatas Eesti Vabaõhumuuseum.

Hiiumaalt toodud talus, elava tule paistel tuleb jutuks hiidlase olemus ehk see, mida hiidlane tähtsaks peab. Mis teeb hiidlasest hiidlase? Kas iga saarele kolinu on kohe hiidlane? Helgi Põllo teab rääkida, et esimene hiidlaseks saamise proovikivi läbitakse kaheteist aasta jooksul. Alles seejärel saab öelda, kas mandrilt tulnud untsantsakast saab asja.

Kui suurel maal jagame eestlased näiteks setudeks või mulkideks, siis hiidlastel on omamoodi rahvuste jaotus. On odratolgused, kohvilähkrid jne. Kuidas sellised nimed tekkinud on, seda peab ise loengule kuulama tulema.

Veel saab kuulata hiidlaste käsitöötavadest. Enamasti teatakse, mis on hiiu kannel, kuid ajaloo unustusse on vajunud sellised hiiu omamärgid nagu kahekohaline kiiktool, hiiuranti kingad jne.

Etnoloog Helgi Põllo on 100% hiidlane. Tema esivanemad on sajandeid Hiiumaal elanud. Olles ise nii põline hiidlane on ta juba lapsest saati tundnud huvi saare ja selle ajaloo vastu. Ta on kogunud lugusid oma vanematelt ja tervelt saarelt. Ta peab väga lugu hiiu naljast ja oskab seda imelisel kombel edasi anda.

Loeng algab 15. mahlakuud kell 12.00 Eesti Vabaõhumuuseumi Kolga talus. Sissepääs loengule 90 kr.