[text]
Täna on

30.04. kl. 11.00 ETVs: tõsielufilm Loodusfotograaf (Photographes de l`impossible, Prantsuse 10219 (2006), kordus).
Christine ja Michel Denis-Huot pole tavaline paar. Loomi pildistades on nad 25 aastat rännanud Aafrika savannides, et teha see yks võte, mis tooks rahvusvahelise kuulsuse. Sõites oma kõige vajalikuga varustatud Range Roveris läbi Keenia looduskaitseala, tutvustavad nad oma kirgliku jahiga ka filmivaatajat.

30.04. kl. 18.20 ETVs: Tõsielusari Metsik loodus: Austraalia 3/3 (Impressions sauvages, Prantsuse 10217 (2004)).
Suurim elusolendite ehitatud rajatis on Suur Vallrahu Austraalia idarannikul. Sealsed korallrahud pakuvad elupaika arvukatele mereelanikele.

30.05. kl. 23.05 Vikerraadios: Eesti lugu. Vanast kylaelust räägib ajaloolane Enn Tarvel (kordus).

01.05. kl. 07.10 ETVs: Eesti rahvakalender: Volbripäev (ETV 10203 (1989)).
Volbripäeva on nimetatud ka esimeseks suvepäevaks. Sel päeval olid tähtsad kaunviljadega seotud toimingud. Herneid ja ube tuli tingimata paja või puunõu seest kylvata, siis pidi hea saak tulema. Mõnel pool kylvati ka kapsaid ja kaalikaid ning pandi kartulit maha, aga kyndmine oli volbripäeval keelatud. Keelatud oli ka ahju kytta, et pikne kimbutama ei tuleks. Õhtul tehti volbrituld. Tulel oli maagiline tähendus: looduses oli kevad võitnud ja tulega tõrjuti eemale kõike halba. Pikkade pimedate ööde aeg loeti sellega lõppenuks. Tule ymber lõbutseti, kõlistati kelli ja lärmati - seegi pidi peletama kurja, seda enam, et volbriöö oli nõidade öö! Perenaised jälgisid hoolega, et keegi võõras ei satuks sel päeval majapidamistöid, loomi ega vilja kurja silmaga kaetama, sest just volbripäeval olid vaenulikud taied väga mõjusad. Filmi tegid Andres Trei, Henn Põlluaas, Egon Tamra, Lembit Blauhut, Jüri Vaher, Heli-Ann Seervald ja Eve Viilup.

01.05. kl. 12.45 ETVs: Osoon (kordus).
Kymmekond aastat tagasi oli meil põhjust rääkida tuurast, sest Muhumaa kalurite võrku oli ujunud suurim Eestis pyytud kala, 140 kg kaaluv Atlandi tuur. Nyyd tuleb tuurast jälle juttu, seekord siis Siberi ja Vene tuurast. Asjalikud ettevõtjad otsustasid siiani kasutult voolanud Narva elektrijaama jahutusvee tuurakasvatuseks ära kasutada. Tuur armastab sooja vett ja elektrijaama soojusreostus loob kalale ideaalse elukeskonna. Kysime asjatundjatelt, mis kala tuur on ja miks teda maailmas nii väheks on jäänud? Viimastel aastatel on meie veekogudel hakatud taastama kunagisi paisjärvi ja rajama ka uusi. Enamasti soovitakse paisjärve abil saada keskkonnahoidlikku "rohelist" elektrienergiat, mida reklaamitakse kui alternatiivi fossiilsete kytuste põletamisele ja atmosfääri saastamisele. Kas "rohelise" energia tootmine on ikka roheline? Missugust olulist kahju võib veekogude paisutamine tekitada loodusele?

01.05. kl. 14.40 ETVs:  Keele meelest (kordus).
Saatelõik: Triinu Ojar Võru Instituudist kytab suitsusauna ja räägib samal ajal väikeste keelte ning murrete hoidmisest ja maailma kirevusest, mis kaotsi ei tohi minna. Keeleteadlane Urmas Sutrop ja kirjamees Enn Soosaar vaatlevad võru ja setu keele staatust yldisemas keelepoliitilises kontekstis.

01.05. kl. 17.05 Vikerraadios: Mugikeelsed uudised.

02.05. kl. 13.40 ETVs: Dokumentaalsari Metsik loodus: Austraalia 3/3 (Impressions sauvages, Prantsuse 10217 (2004) kordus).
Suurim elusolendite ehitatud rajatis on Suur Vallrahu Austraalia idarannikul. Sealsed korallrahud pakuvad elupaika arvukatele mereelanikele.

02.05. kl. 14.05 ETVs: Teateid tegelikkusest: Nahk toores (ETV 10219 (2006)).
Tamba kylas elas kunagi 80 inimest. Arne Alberg on praegu yks kuuest põlisasukast, kes on sinna veel alles jäänud. Ylejäänud talud on kas lagunenud või suvitajatele myydud. Mereäärsed maad on põllutöödeks kehvavõitu ja lähim linn asub kuuekymne kilomeetri kaugusel. Isegi põllutöömasinate osi peab käima linnas keevitamas, sest lähemal yhtegi meistrit pole. Ometi pole Arne põllutööst loobunud ja paremat paika otsinud. Nii ta seal siis myttab. Vahel saavad ka pojad abiks käia, aga enamasti tuleb yksinda kõigi töödega hakkama saada. Arne ytleb, et tal on maahing, mis kodupaigas kinni hoiab ja ei lase meretuulel end sisemaa poole puhuda. Saate autor Tiina Rebane, režissöör Mati Kark.

02.05. kl. 19.35 ETVs: Osoon.
Kevadrändurid on kohal ja nyyd käib kibekiire paarilise otsimine ning pesaehitus. Kas lindudel on Eestis piisavalt elupaiku, kas need on ka kaitstud ning kui palju meil tegelikult linde pesitseb? Vastuse annab uus koostatav linnuatlas. Ornitoloog Jaanus Elts räägib lindude kaardistamisest. Luhamõrd on traditsiooniline kalapyygivahend, mida kasutavad veel yksikud kalamehed. Luhamõrrapyyk, kui loodussäästlik pyygiviis, suuri saake ei anna, kyll aga jagub kala oma pere tarbeks. Saatejuhid Kristjan Kaljund ja Sven Paulus.

02.05. kl. 21.00 Klassikaraadios: Borealia, karjalased.
Stuudios on kylas Õismäe Humanitaargymnaasiumi arendusjuht Jaan Õispuu ja kirjanik Olev Remsu.

03.05. kl. 12.00 Kadi raadios: Muhu uudised.

04.05. kl. 19.35 ETVs: Keele meelest
Seekordne saade on pyhendatud liivi keele ja kultuuri teemale. Tartu ülikooli emeriitprofessor Tiit-Rein Viitso on aastaid seda keelt uurinud ja õpetanud ka liivlaste järeltulijatele, kes oma esivanemate keelt nyyd avastama hakkavad. Valt Ernstreits uurib liivi kirjakeelt Tartu Ülikoolis, kus liivi keele uurimise traditsioon on päris pikk. Keeleteadlane Karl Pajusalu vaeb liivi keele ellujäämise võimalusi. Noor laulja Julgi Stalte säilitab liivi keelt oma lauludes. Autor ja produtsent Vahur Laiapea. Tootja Ikoon.

04.05. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

04.05. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

05.05. kl. 13.05 Vikerraadios: Eesti lugu. Vanast põllupidamisest räägib ajaloolane Enn Tarvel.

05.05. kl. 16.35 TV3: Tasakaal.

05.05. kl. 16.45 Kanal2: Rohelised uudised.

06.05. kl. 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

06.05. kl. 13.05 Klassikaraadios: Traditsiooni Tarkus (kordus).  
Kevadpyhad. Stuudios on Kärt Summatavet ja Ahto Kaasik ning sarja autor Peeter Liiv.

02.05. kl. 14.05 Klassikaraadios: Borealia, karjalased (kordus).
Stuudios on kylas Õismäe Humanitaargymnaasiumi arendusjuht Jaan Õispuu ja kirjanik Olev Remsu.

06. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Närilised kodulooduses. Kordus kl. 23.05.