[text]
Täna on

t_vormsikana2.gifEesti põliste loomatõugude: maahobuse, maakarja ja maalamba kõrval on kinnitust leidmas ka maakana. Soome Häme Mustiala ametikõrgkooli põllumajandusgeograafia õppejõu Annika Michelsoni eraalgatusel põhinevad põlistõugude otsingud kandsid vilja Vormsi saarel. Sealsete kanade põlisust kinnitas äsja ka Rootsi põliskana yhingu asjatundja Ronny Olsson, kes iseloomustab vormsi kanu järgmiste sõnadega: 
 
t_vormsikana1.gif“Jah, need kanad näevad kahtlemata välja nagu maakanad! Tugev ja jõuline (aretamata) kere ja suur värvivariatsioon, samal ajal paistab kehavorm väga stabiilne. Neil on maakanadele tyypiline väljanägemine, meie Rootsi kogemuste järgi – ei mingit märki kaasaegsetest värvidest. Need kanad on minu meelest yks huvitavamadest kanadest, mida ma olen teie piltidel näinud. Kui võrrelda neid kanu meie rootsi maakanadega, siis meenutavad nad kõige rohkem Skåne blommekanu vormilt (eriti kukk) või siis natukene Gotlandikanu. Kanad on väga yhtlased ja ilusad.”

t_vormsikukk3.gifAnnika Michelson on varem nõustanud maalamba uuringuid. Eelmise aasta sygisel inventeeris ta geeniuuringu ettevalmistamise käigus eesti halli veise karjasid. Lisaks kaardistab Michelson Eestis võimaliku põlise mesilase, hane, koera jt tõugude esinemist.

Vaata lisaks


Pildid: Risto Sauso


Maavalla koda