[text]
Täna on

Palmse mõisas algas pyhapäeval rahvusvaheline põlisrahvaste kultuurisyndmus „Põhjataeva peegeldused II”, mille käigus leiavad aset taide töötoad,loengud ja arupidamised, teatas Fenno-Ugria Asutus. 20 - 27 lehekuud kestva syndmuse põhieesmärgiks on yhendada erinevaid Põhjala kunstnikke ja anda neile võimalus luua koos ainulaadseid taieseid.

Kunstnikud Soomest, Taanist, Rootsist ja Eestist osalevad kahes töötoas. Neist kudumialane kannab alapealkirja  „Maa ja taeva vahel” ning keskendub sellistele vanadele rahvakunsti võtetele nagu viltimine ja aplikatsioonitehnika. Seda juhatavad kudimitaidurid Kadri Viires, Liisa Tomasberg ja Liisa Kallam.

Palmse sepa Kaupo Kanguri juhendatavas sepise töötoas „Sädelused tulest” õpitakse peensepise töövõtteid.

Taieste synnikäiku on võimalik jälgida kõikidel huvilistel. Valminud töödest avatakse näitus 26 lehekuud kell 17.00. Pärast seda, kell 18.00 algab syndmuse lõppkontsert Palmse mõisa härrastemajas.

Valminud taieseid võib hiljem näha kuni sygiseni Palmse mõisas ja Lahemaa rahvuspargi teabekuses. Taiestest on kavas koostada ka rändnäitus.

Festivali raames toimuvad ka Dr. Jean-Loup Rousselot’ loengud põhjala põlisrahvaste kunstist ja kultuurist. Lektor on Müncheni antropoloogiamuuseumi asedirektor, kelle uurimisvaldkonnaks on pikka aega olnud Põhja-Ameerika põlisrahvad ja põhjala kultuurid.

Loengute ajakava ja toimumiskohad on järgmised:
„Põhjala kultuurid kui mitte-tekstiilsed kultuurid” – 21.05 Palmse mõisas.
„Naised koovad meeste loodud mustreid” – 22.05 Palmse mõisas
„Loodusliku vasemaagi kasutamisest Põhjala regioonis” – 23.05 Rakvere linnuses.
„Põhjala põlisrahvaste kala- ja vaalapyyk” – 24.05 Käsmu meremuuseumis.
„Põhjala põlisrahvaste hõbedakunst” – 25.05 Palmse mõisas.

Loengud algavad kell 19.00 ja neid on oodatud kuulama kõik huvilised. Tallinnast korraldab transporti Looduse Omnibuss, täpsem info on kodulehel www.looduseomnibuss.ee

Festivali korraldavad Fenno-Ugria Asutus ja Eesti Tekstiilikunstnike Liit.


Maavalla koda