[text]
Täna on

Sellel laupäeval, 26.05. ootab Härjapea koda Virumaal Tammealuse hiide suvistelaupäeva pidama kõiki taara- ja maausulisi ning poolehoidjaid. Kavas on ettekanded, värvitakse ja veeretatakse suvistemune ja avatakse kiigeaeg.

t_suvisted2.gifSuvistelaupäev algab kl 12 ettekannetega. Tartu Ülikooli geograafia instituudi doktorant Piret Pungas kõneleb kiikumisest meil ja mujal, muiste ja tänapäeval. Piret Pungas on kaitsnud magistritöö, milles käsitles muu hulgas kiikumise levikut ja tähendust kaasajal ja selle iidse tava imekspandava elujõu põhjusi.

t_suvisted3.gifKadri Soon Härjapea kojast kõneleb maarahva muistsest rõivast ja selle valmistamisest. Hiljem saavad huvilsed Kadri juhendamisel õppida kõlavöö kudumist ja yhetraadiketi punumist. Huvilised võiksid kaasa võtta eri värvi lõnga, pehmet 0,3-0,8 mm traati (eriti hea on vasest käsitöötraat) ja kuuekandilise pliiatsi. Näpunööri punumiseks võiks kaasa võtta lõnga, linast või siidniiti vms.


t_suvisted1.gifSuvisted on Maavalla põhjaservas eeskätt kiige- ja munapyhad. Seepärast on Tammealuse suvisteaegsetel kogunemistel saanud tavaks värvida kaselehtedega mune ja mängida hiljem nendega veeretusmängu. Mängust osavõtta soovijad võiksid kaasa võtta kas juba kodus keedetud-värvitud munad või siis toored munad, mida yhises pajas keeta.

Kui on tuju ja pilli- ning laulurahvast, saab pärast regilaulu laulda ja mängida vanemaid ringmänge.

t_14v18_0101Vaike.gifHärjapea suvistelaupäevad ei ole tyybilised kultuurisyndmused ega ka mitte tavapärased hiiepalvused. Loengud, söögi valmistamine ja söömine ning tavalised taiad nagu kiikumine ja munade veeretamine toimuvad hiie servas asuvas lõkkekohas. Suurem osa hiiest koos urikivi ja allikatega jäävad melust kõrvale ja on segamatult avatud palvetajatele ja meelerahu kogujatele.

Tammealuse on ajalooline hiiekoht, mille hooldamist alustati uuesti 10202. aaastal (1989). Kui huvi, loe lähemalt Tammealuse hiie lugu.

Tammealusel nagu igas teiseski hiies tuleks meeles pidada esivanemate hiietavasid.

Vaata ka suvistepyha lugu

Kaasa võiks võtta kehakinnitust ja keelekastet ja võimalusel midagi istumise või kylje alla.

Tammealuse hiide pääseb Tallinn-Narva maanteelt Padaoru bussipeatuse juurest. Sealt osutab Samma hiiele suur teeviit.

Lähem teave tel. 56 686 892 või See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

t_TammealKaart.gif
 

 

 

 

 

Maavalla koda