[text]
Täna on

Pärnakuu teisel päeval on huvilised oodatud Eesti Vabaõhumuuseumisse, kus alates kl 10.00 saab jälgida yhepuupaadi ehk haabja laotamist. Paadi loatamine kestab ligikaudu 10-12 tundi ja soovijad võivad selles kaasa lyya või niisama pealt vaadata, teatasid haabjameister Andres Koidu ja projektijuht Liisa Tomasberg.

Andres Koidu tutvustab puutöö yht kõige iidsemat liiki, mille käigus paat õõnestatakse toorest puutyvest. Yhepuupaati on Maavalla eri kandis nimetatud nii veneks, lootsikuks, pärnjaks kui haabjaks. See on korraga võimas põline tarbeese ja märk, mis on kasutusel olnud yle suure mandri ja Skandinaavia juba tuhandeid aastaid. Lähedast tyypi veesõidukeid võib leida paljudest põlistest kultuuridest yle terve maailma.

Laotamisele tuleva paadi valmistamiseks kulus Andres Koidul vabaõhumuuseumis paar nädalat. Laotamine on yhepuupaadi parraste koolutamine tule ja vee abil. Mõlemale poole pardaid syydatakse lõkked ja vett täis paati venitatakse lepaokstest pulkade abil järjest laiemaks. Laotamise tulemusel suureneb paadi maht ja haabjas saab oma lõpliku kuju.

Nagu endistel aegadel on ka tänapäeval yhepuupaadi valmistamine mehele nii kehaliseks kui ka vaimseks väljakutseks. Haabjas on justkui sillaks unustatud endisaegsete ja tänapäevase meistri loomingu vahel.


Maavalla koda