[text]
Täna on

Eesti Ajaloomuuseumi ja Müncheni Riikliku Etnoloogia Muuseumi koostöönäitus "Siit- ja sealtpoolt Beringit" tutvustab maailmas haruldast põhjarahvaste etnograafiliste esemete kollektsiooni. Kogusse kuuluvad esemed tõid 19. sajandi I poole uurimisreisidelt kaasa Eestis elanud baltisaksa maadeuurijad ja meresõitjad.

Alaskal ja Ida-Siberis elanud rahvaste 19. sajandi I poolest pärinevad etnograafilised esemed on maailmas yliharuldased. Siia jõudsid need Eestis elanud baltisaksa aadlike kaudu. Venemaa õukonna teenistuses olles viibisid *korjakkide, itelmeenide, samojeedide, neenetsite, tšuktšide, aleuutide, eskimote* ja *tilingite* juures näiteks Käru mõisa omanik Karl von Ditmar ja Roela mõisnik Friedrich von Wrangell, aga ka Adam Johann von Krusenstern, Otto von Kotzebue, Hermann von Friederici, Alexander Theodor von Middendorf jt.

2004. ja 2005. aastal oli kollektsiooni põhjal koostatud näitus /Siit- ja sealtpoolt Beringit/ eksponeeritud Šveitsis Luganos ja Saksamaal Müncheni Riiklikus Etnoloogia Muuseumis. Eestis on näitust varem eksponeeritud eelmise aasta urbekuust sygiskuuni Eesti Ajaloomuuseumis.

Näituse ja kataloogi koostasid dr. Jean-Loup Rousselot ja Veronika Grahammer Müncheni Riiklikust Etnoloogia Muuseumist. Näituse ylem on Eesti Ajaloomuuseumi teadur Anne Ruussaar.

Näitus jääb Viljandi Muuseumis (Kindral Laidoneri plats 10) avatuks kuni heinakuu 22. päevani K-P kl 10-17.

Viljandi Muuseum