[text]
Täna on

«Mulke suvekuuli» käsitöökambrit juhendav mulgi kultuuri instituudi juhataja Kristel Habakukk ytleb, et talle meeldivad siinsed mustrid väga, kirjutas Sakalas Tiina Sarv.

«Need on arhailised, sest säilisid kaua oma väga vanal moel. Vastupidi mõne teise Eesti piirkonna omadele jäid Mulgi mustrid ehedal kujul kasutusele ka siis, kui maale jõudsid linnamoed ja -rõivad,» räägib Habakukk.

Ajalugu õppiva käsitöömeistri jutu järgi on see eriti huvitav, sest majanduse vallas oldi siin uuenduslikumad kui mujal. Kyllap oli see omamoodi tasakaalu hoidmine.

Kristel Habakuke meelest on Mulgi naiste käsitöös kõige ilusamad mustal taustal kasutatud punane pael ja muistsed jutustavad mustrid.

«Käsitöökambris õpetan, kuidas Mulgi mustreid lihtsate võtetega teha. Inimesed kardavad, et see on väga keeruline, ega võta asja ettegi,» arvab juhendaja.

Tema sõnul teeb iga osaleja käsitöökambris kindlasti midagi lõpuni valmis. Kaasa võib võtta eseme, mida soovitakse vääristada Mulgi mustriga, aga ka kohapeal on käsitöömaterjalid olemas. Miks mitte teha endale näiteks väike mobiilikott?

«Inimestele on väga tähtis, et neil on paigast, kus nad viibisid, midagi mälestuseks kaasa võtta, olgu see siis asjake peos või idee, mida hiljem edasi arendada,» võtab Kristel Habakukk käsitöökambri tegevuspõhimõtte kokku.


Sakala