[text]
Täna on

Viljandimaa keskkonnateenistus korraldas eile koos omavalitsuste ja riigimetsa majandamise keskusega Sinialliku allika ning linnamäe korrastamise talgud, kirjutas Sakalas Liisi Seil.

Viljandimaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialisti Hille Lapi sõnutsi olid talgud tänavuse looduskaitsekuu lõppyritus.

Et Loodi loodusparki kuuluv Sinialliku asub kahe valla maadel, lõid looduskauni koha puhastamisel kaasa nii Pärsti kui Paistu vallavalitsuse ametnikud. Oma panuse andsid ka keskkonnateenistuse ja riigimetsa majandamise keskuse Õisu metskonna töötajad.

Kokku oli paiga korrastamisega ametis yle paarikymne inimese.

Kolm tundi kestnud talgute jooksul korrastasid nad Siniallikul asuva puhtaveelise allika ymbruse. Prygist ja võsast puhastati ka Siniallikule viivate teede ääri ning linnamäge. Lisaks avaneb Sinialliku järvele ja ojale nyyd varasemast märksa avaram vaade.

Hille Lapp nentis, et parandada oleks vaja ka allikani viivaid treppe, kuid seda on võimalik teha alles pärast keskkonnainvesteeringute keskuselt raha saamist. «Paistu ja Pärsti vallavalitsus on juba yheskoos selleks projekti kirjutanud,» sõnas ta.

Lapp ytles veel, et kuigi parkimiskohtades silte praegu ei ole, võiksid Sinialliku kylastajad oma sõidukid jätta selleks ettenähtud paikadesse.

«Kondilt tulles on autodele olemas parkimisplats ja ka Ramsi pool on tee servas koht, kuhu sõidukid saab panna,» kõneles ta. «Neist on allika ja järveni lyhike maa ning see väike jalutuskäik tuleb kõigile kasuks.»

Peaspetsialisti jutu järgi loodetakse parkla märgid paika panna kuu aja jooksul.

Talgute yks eesmärk oli likvideerida ka Sinialliku allika äärde tekkinud lõkkease. «See ei ole õige koht, kus lõket teha,» tähendas Lapp. «Lõkkeplats tuleb Sinialliku järve äärde ujumiskoha juurde. Sinna plaanime teha korraliku kividega ymbritsetud tuleaseme. Selleni jõuame ehk samuti kuu aja jooksul.»

Looduskaitse peaspetsialist avaldas lootust, et inimesed oskavad väärtustada nende heaks tehtut ja aitavad omalt poolt sellega, et viivad enda tekitatud prygi looduspargist minema.


Sakala