[text]
Täna on

Tänavuse Suure-Jaani muusikafestivali yks silapaistvamaid ettevõtmisi on Metsatöllu ja Rahvusmeeskoori yhiskontsert "Raua needmine" Lõhavere linnamäel, kirjutas Mari Peterson SL Õhtulehes.

Ettevõtmine on tõepoolest erakordne. Tuleb ju lava, suur hulk helitehnikat, rohkem kui poolsada esinejat ning 2000pealine rahvahulk turvaliselt yrgse looduse ryppe ja tagasi toimetada ning teha seda nii, et muistne linnamägi, mets ja pehme pinnas kannatada ei saaks.

Linnamäe muinasajalooline vägi

"Kui Andres Uibo selle ideega tuli, tundus algul, et see on ilmvõimatu," meenutab yks korraldajatest, muusikaagentuuri Soovikontsert eestvedaja Raivo Rätte, tuntud ka kui Kosmikute bassimees Kõmmari. "Ent kui linnamäge vaatama läksin, oli selge – me teeme selle ära! Juba see paik ise on niivõrd võimas, et veel õigemat kohta Veljo Tormise "Raua needmise" ja Metsatöllu loomingu esitamiseks oleks raske leida. Seal tunned midagi sellist, mida on võimatu sõnadesse panna," ei suuda mees Lõhavere muinasajaloolist väge vääriliselt kirjeldada.

Lõpulöök loojangul

"Et varem Pirita kloostris, Vanemuise kontserdimajas ja Rock Cafés ette kantud "Raua needmine" on suurt publikumenu nautinud, oleks võinud viimase ettekande suuryritusena ju ka linna keskel suurel staadionil teha, kuid see poleks põrmugi nii huvitav väljakutse olnud," usub Kõmmari.

Nii saavadki kolmapäeval Lõhavere linnamäel kokku neli võimsat elementi – rockbänd, meeskoor, muinasaja hõng ja yrgne loodus. Kontserdi lõpp on kavandatud päikeseloojanguks – nii lisab taevaste värvide ning valguse ja varjude mäng etendusele oma panuse.

Korraldajate poolt paneb Kõmmari Lõhavere kontserdi kylastajatele sydamele, et nad linnamäe ja metsa puhtana ja rikkumata hoidmisele igati kaasa aitaksid. Autodega tulijad võiksid kohale jõuda tund-poolteist enne kontserdi algust. "See pole nii, et mõtled, et sõidad viimasel minutil otse linnamäe jalamile ja oledki keset kontserti. Lähimad parkimiskohad on linnamäest vähemalt 500 meetri kaugusel. Ning nagunii tasub looduse nautimiseks aega varuda," rõhutab Kõmmari.

Piletid on müügil Eesti Kontserdi, Piletimaailma ja Piletilevi kassades.
Lõhavere linnamägi asub Suure-Jaanist 4 km Olustvere poole.


SL Õhtuleht