[text]
Täna on

Põlismaalaste vaesus Kanadas, yhes maailma rikkaimas riigis, on võrreldav olukorraga arengumaades. Sellele juhitakse tähelepanu täna toimuvate yritustega, kirjutas EPLs Marje Aksli.

“Kui Kanadas läheb laps yldjuhul magama omaenda voodisse, siis põliselanike seas on tavaline, et kahe magamistoaga elamist jagab kuni kymme inimest,” kirjutab Phil Fontaine, Kanada põlisrahvaste assamblee esimees.

“Keskharidus on Kanada noorte hulgas iseenesestmõistetav, aga maa esmaasukatest ei lõpeta keskkooli 70 protsenti,” jätkab ta. “Need kurvad tõsiasjad on meie riigi väike räpane saladus.”

29 pärnakuud keskpäeval alustab Fontaine Ottawa raekoja ees toetusmarssi koos põlisrahvaste laste ja noortega (yle poole neist on nooremad kui 23 aastat) ning nende vanematega. Fontaine kutsub kõiki kanadalasi põlisrahvaste toetuseks meelt avaldama.

Ottawa on põliselt algonkini rahva maa. Just maade tagastamise abil saaks pealike meelest põliselanikke aidata. Fontaine kirjutab, et maaga saab luua majandusliku aluse, mille põhjal on võimalik asutada töökohti ja lõpetada abirahadest sõltumine.

Kuu aja eest ähvardas Manitoba indiaanipealik Terry Nelson maataotluste venimise tõttu tõkestada Ida- ja Lääne-Kanadat yhendava raudtee.

Lahendus hyljati

Pärnakuu lõpus selgus, et hoiatus saavutas eesmärgi. Kanada indiaaniasjade minister Jim Prentice sekkus jõuliselt ja lahendas igivana tyli, eraldades 30 hektarit maad Manitoba provintsi pealinnast Winnipegist põhja pool. Vastutasuks loobus pealik Nelson oma ähvardusest.

Kriitikute hinnangul võiks aga Kanada konservatiivne valitsus yksikute kriiside lahendamise asemel elustada kolm aastat tagasi välja töötatud kava, mis koostati eelmise liberaalse valitsuse ajal. See tõotas tõsiseltvõetavaid meetmeid, et lahendada haridus- ja tervishoiukysimusi ja edendada majanduslikke võimalusi Kanada põlismaalaste hulgas. Enam kui aasta tagasi võimule saanud konservatiivid aga keeldusid plaani rahastamisest.

Jagatakse kolmeks

Ametlikult maa põlismaalased

Viis protsenti rahvastikust

•• Kanada põlismaalaste järeltulijaid kutsutakse inglise keeles aborigeenideks. Nende hulka kuuluvad inuitid, mestiitsid ja põlisrahvad (first nations).

•• Inuitideks nimetavad end eskimod. Mestiitsid on indiaani hõimude ja prantsuskeelsete kanadalaste segaabieludest syndinute järeltulijad. Ametlikes dokumentides kõneldakse põlisrahvastest ikka kui indiaanlastest.

•• Indiaani akt (Indian Act) reguleerib esmaasukate järeltulijatele soodustuste andmist ja Indiaani register (Indian Register) määratleb, kellel on nendele õigus.

•• Põlisrahvad moodustavad Kanada elanikkonnast umbes kolm protsenti, koos inuitide ja mestiitsidega viis protsenti.

 

Eesti Päevaleht