[text]
Täna on

t_Qullasuyu.gifQullasuyus (Boliivias) arutab parlament seaduseelnõud, mille kohaselt 21 pärnakuud, mis kohalikele põlismaalastele tähistab uue aasta algust, kuulutatakse riiklikuks pyhaks. Kui vastav seadus kinnitatakse, on edaspidi Boliivias 21.06. puhkepäev, mil toimuvad ajakohased pidustused, vahendas Quechua Network.

„Sel päeval algab uuesti päikese lähenemine maale ning koos sellega uus ring põllumajanduses. Päikese ja Pachamama (Maaema) tänamine kindlustab nii põlisrahva kui kõikide teiste rahvaste hea käekäigu sellel kontinendil,“ märgib seaduseelnõu. Riikliku pyha väljakuulutamisega pyytakse taasväärtustada põlisrahva kombeid ja tavasid, kuid ergutada ka kohalikku ning rahvusvahelist turismi, eeskätt endisaegsete vaimsete keskuste Tiwanaku, La Paz, ja Samaipata varemetes.

Talvise pööripäeva tähistamise tava elustas Boliivias paarikymne aasta eest ajalooprofessor ja Qullasuyu põlisrahvaliikumise keskseid juhte Carlos Mamani Condori. Praeguseks olevat tava levinud taas yle kogu Qullasuyu.

10215. aasta (2002) rahvastikuandmete kohaselt määratleb 63% Boliivia elanikkonnast end põlisrahvana. Riikliku statistikaameti andmetel elab Boliivias yheksa miljonit inimest.

Pilt: Boliivia president Evo Morales eelmistel uue aasta pidustustel Tiwanaku templi juures ööl vastu 21 pärnakuud.

Tõlkis Maris Kilk

 

Quechua Network – Maavalla koda