[text]
Täna on

Norra põhjaosas asuvasse Vardo linnakesse on kogunenud enam kui 60 nõida ja nõiduse eksperti yle maailma, et pidada nõiduse yle nõu, kuulata asjatundjate loenguid ja vaadata filme nii iidsest kui ka nyydisaegsest nõiakunstist, kirjutas EPL.

Rahvusvahelist Keskööpäikese nõiakunstikonverentsi korraldavad juba mitmendat korda Põhjamaade ja USA ylikoolid.

Korraldajate sõnul pole tänapäeval nõidade tagakiusamine enam Euroopas mureks, kyll aga mõnes Aafrika ja Aasia piirkonnas, kus mehi, naisi ja lapsigi nõiduses syydistatakse. Nagu minevikuski syydistatakse ka praegu väidetavaid nõidu haiguspuhangutes, halvas ilmas ja muudes õnnetustes, kuigi neil ei olevat nõidumisega pistmist.

Niisiis arutataksegi nõiakonverentsil Norras seda, kuidas nende syydistuste alla sattunuid abistada. Omaette teemaks on kuulutatud ka šamanism, mille all peetakse silmas suhtlemist vaimse maailmaga, peamiselt loomavaimude abil.

Vardo linnake on konverentsipaigaks valitud põhjusel, et 17. sajandil põletati seal ligi 80 naisnõida, keda syydistati kohalikul “nõiamäel” käimises ja saatanaga ning tema sabarakkudega lävimises. Ajaloolaste hinnangul hukati 16.–17. sajandil kogu Euroopas umbes 50 000 nõiaks tunnistatut.


Eesti Päevaleht