[text]
Täna on

t_long.gifKurgja muuseumipere kutsus kylla Tyri käsitööringi naised, et õppida taimedega lõngavärvimist ja nyyd on nad valmis oma oskusi soovijaile edasi andma.

 

Muuseumi direktor Heldur Hiis tõdes, et taimedega lõngavärvimist oli temalgi huvitav jälgida. “Kes siis veel kui mitte meie naispere peaks oskama lõnga ka muude kui keemiliste värvidega toonida,” märkis ta. “Kurgja lambapäevadel on paras see töö ette võtta ja talunaistele õpetust jagada.”

Kurgja muuseumi raamatupidaja Kersti Tammiksaare ytlust mööda pole taimevärvimine suur kunst ja on õpitav yhekorraga kõigil. “Taimedega värvimine on ylimalt huvitav, kuid mis peamine - saame sõna otseses mõttes mahetoote,” rääkis ta. “Pole siis ime, et taimevärvitud lõnga myyakse turul keemiavärvitust pea poole kallimalt.”

Tammiksaar tunnistas, et sattus Tyri naiste õpetusest vaimustusse, sest villane lõng on kõige kaunim ja huvitavam just loodustoonides. “Ja kuna lambadki on meil omast käest võtta, oleme otsustanud ja lööme katlale tuled alla, seda esimest korda juba järgmisel nädala teisipäeval, edaspidi aga just nii, nagu soovijaid jätkub,” teatas ta.

Kui esimene lõngavärvimise kursus 17. heinakuud kell 11 Kurgja talumuuseumis on soovijaile tasuta, siis edaspidi on muuseumi naisperel soov pakkuda värvimist teenusena. “Inimene toob lõngad kaasa või tellib kohe meilt just selle värvi, mis ta soovib,” selgitas Tammiksaar.

Pilt: Kuigi maalamba villa värv on väga mitmekesine, tuleb siniste, roheliste, punaste ja kollaste toonide saamiseks pöörduda taimede poole.


Pärnu Postimees