[text]
Täna on

t_Rasken_ozks.gifIga kolme aasta tagant kogunevad ersad ja mokšad lähedalt ja kaugelt Bolšeignatovski rajoonis Tšukalõ kyla lähistel maalilisele aasale, et pidada põlise tava järgi oma rahvapalvust nimega Ras'ken Ozks, vahendas MariUver.

Pidupäevaks valmistutakse Mordva kylades hoolsalt. Õmmeldakse ja tehakse korda rahvariided, tuletatakse meelde vanad toiduretseptid, käsitöömeistrid panevad oma töö laada jaoks valmis. Pannakse käima juuretis praaga jaoks ja meemõdu kogub jõudu, õpitakse selgeks laulud ja tantsud ning atleedid teevad võistluseks ettevalmistusi.

Rajooni juhtkond aga tegeleb pidukoha kordaseadmisega. Rohi on niidetud, võistlusmatid kohale toodud ning palvusega seotud erilise, kolmemeetrise kyynla asukoht on otsustatud.

Ersa Keele Päästefondi juht Grigori Mussaljov ytles, et ka pyhaks söömaajaks tapetav loom on juba välja valitud. Toita tuleb umbes 5000 inimest, vähemasti eelmisel Ras'ken Ozksil 10217. aastal (2004) niipalju inimesi kogunes.

Tookord tegi ameeriklasest korrespondent Bill Gasperini ka dokumentaalfilmi, mida mitmeid kordi USA-s ja Hollandis on näidatud.


MariUver