[text]
Täna on

t_nipmuc.gifTuhandeid aastaid on Nipmuci rahvas tähistanud suvist pööripäeva KekamowadChaug´is, kohas, mida nyyd nimetatakse Oxfordiks (nimetus tähendab "mägi, kus maa väriseb"), kirjutas Indian Country Todays Donna Laurent Caruso.

"See on meie rahva jaoks väga pyha koht," ytles Larry Täpiline Vares Mann ajaloolisest Nipmuci hõimust.

Pärast Kuningas Philipi Sõda 17. sajandi lõpul hõivasid KekamowadChaug´i prantsuse uusasukad. Pystitati fort Nipmuci rynnakute tõrjumiseks.

Seekord, pärast rohkem kui 300 aastat, tähistab Nipmuci rahvas pööripäeva jälle põlises paigas, mida nyyd tuntakse kui Hugenottide Mäge.

Hiljuti tagastas yhe kolonisaatori järeltulija Nipmuci rahvale seitse hektarit sealset maad.

Praegune Nipmuci "reservaat" on kuulus selle poolest, et hõlmab ainult 4,5 aakrit ning on kõige väiksem ja samas ka kõige esimene reservaat Põhja-Ameerikas. Nipmuci rahvas saavutas föderaalse tunnustuse 2002. aastal, kuid Bushi administratsioon tyhistas selle. Palvekirjade saatmine maade tagastamiseks jätkub.

Täpiline Vares ja tema onupoeg, David Kõrge Valge Mänd, kutsusid pärast tunnustamisotsuse tyhistamist kokku Yhtsuskonverentsi. Kõrge Mänd tegutseb Nipmuci Chaubunagungamaug-yhenduse Hõimunõukogus.

20. sajandiks oli KekamowadChaug´i oma valdusse saanud LaMountain Bros, Inc.

"Yks vendadest, Richard LaMountain, sai hiljuti mootorrattaõnnetuses surma. Teine vend, Jim, nägi varsti pärast tema surma tähenduslikku unenägu," ytles Täpiline Vares.

Unenäos, mis muutis Jimi elu, teatas Richard, et nende maa tuleb tagastada indiaanlastele ja et see on neile erilise tähtsusega koht. Jim ei teadnud midagi kohalikust Nipmuci hõimust ja ta pidi tykk aega asja uurima, enne kui ta leidis Kõrge Männi, kes Yhtsuskonverentsi tulemusena võis heaks kiita maa tagastamise kõigi hõimugruppide nimel.

"See maa on Nipmuci rahva kodumaa," ytles Täpiline Vares. "See on meile nagu taastulemine. See on lihtsalt hämmastav, kuidas see toimub."

Maa hakkab kuuluma Nipmuci Hõimude Konföderatsioonile

Täpiline Vares ytles, et KekamowadChaug´ilt anti märgusuitsudega märku ja seal viidi läbi pyhi talitusi. Veel nyydki võib kujutleda inimesi seal tantsimas, "tantsimas otse taevasse".

"Sellest saab koht, mis yhendab meie rahva," ytles Täpiline Vares. "See on meie rahvale hea, sest on olnud nii palju inimõiguste rikkumisi; me kannatame nende all ikka veel."

"Me tahame äri teha, me tahame oma tseremooniaid läbi viia, me tahame oma elu uuendada. Ootame, et Oxfordi linn hakkaks paremini mõistma Nipmuci ajalugu, muresid ja kultuuri."

"Meie rahval on palju raskusi. See maale pyhendatud talitus ja õnnistus tuletab meile meelde, mis on kõige aluseks: meie seos Maa-Emaga. Me pole kunagi loobunud oma õigustest sellele maale ja nyyd loodame, et selliste inimeste abiga nagu Jim LaMountain leiab ehk riik võimaluse vastu tulla meie õigustatud nõudmisele. Meie esivanemad uskusid, et kõik inimesed võivad koos edasi liikuda nagu yks mees.

Ameerika algas siit. See toimus meie inimeste elu, maa ja põlise eluviisi hinnaga ... see oli yks suurimaid inimõiguste rikkumisi ajaloos."
 
Veel teavet Nipmuci rahva kohta: www.historicalnipmuctribe.info

Tõlkis Julika Laulik


Indian Country Today - Maavalla koda