[text]
Täna on

29 heinakuud kell 10.30 kogunetakse Lymanda valla Kipi bussipeatuses, et minna jalgrattaretkele “Jäljed minevikust”, kirjutasid Oma Saares Aili Salong, Urve Vakker.

Aasta tagasi toimus Lymanda vallas rattaretk muinasradadel Koimla-Taritu piirkonnas. Uurisime muistseid matmispaiku, Pölemaruske kivi jm. Yritus õnnestus väga hästi ja nyyd otsustasid korraldajad uurida läbi ka Lymanda valla nö teise poole.

Kas sa tead, kus asus Oet-oja pyha järv, kus piirkonna rahvas käis ennast ravimas? Kui ei tea, tuleks asja uurima tulla ja kodukandi minevikupärandiga tutvuda.

Meie vallast on Saaremaa Muuseumis muistne paat. Enamik inimesi on sellest kyll kuulnud, aga kust on see paat ometi pärit? Meie teame. Lymanda Punabe kalmet on 1966. aastal uurinud Eesti tuntud arheoloog Vello Lõugas. Siin tegi oma isaga koos väljakaevamisi ka praegu Eestimaal väga tuntud inimene, kes?

Retke tiphetked tõotavad tulla Loonal ja Kuusnõmmel, sest seal on minevikujäljed eriti hästi jälgitavad.

Mis siis muud kui matkale. Retke teekond on järgmine: Kipi, Jõgela, Leedri, Mõisakyla, Loona mõisa kivimaja, Kuusnõmme, Lymanda. Matka pikkuseks tõotab tulla paarkymmend kilomeetrit, kaasa võtke toidukukorv.


Oma Saar