[text]
Täna on

Setod pole rahul sellega, kuidas mängufilmi ''Taarka'' tegijad tahavad setosid näidata, kuna nende hinnangul ei hoia filmitegijad seto kultuuri yksikasjadest kinni, kirjutas SL Õhtuleht.

Seto Kongressi vanemate kogu liige Aare Hõrn ytles Vikerraadio saates Uudis+, et seto kultuuris on asju, mis on ylimalt tähtsad ja rangelt reglementeeritud, kuid millega filmitegijad eriti ei arvesta.

''Filmis on ka palju viinavõtmist, kuid selle eksponeerimisega on setod ysna hellaks tehtud,'' lisas Hõrn.


Rezissöör Ain Mäeots ytles, et nende kogemuse kohaselt on iga asja kohta kolm-neli yksteist välistavat varianti. ''Pole olemas yhte ainuõiget viisi kujutada seto kultuuri, kuna see pole pysinud muutumatuna, vaid pidevalt arenenud,'' ytles ta.

''Taarka" film põhineb Kauksi Ülle samanimelisel jutustusel. Filmi stsenaarium valmis Mart Kivastiku, Kauksi Ülle, Elo Seliranna, Ain Mäeotsa ja Hardi Volmeri koostöös. Filmi tootja on Exitfilm, produtsent Anneli Ahven, režissöörid Ain Mäeots ja Hardi Volmer, operaator Elen Lotman.

Taarkat mängivad Inga Salurand, Siiri Sisask ja Marje Metsur. Teistes osades astuvad yles Kaarel Oja, Tõnu Oja, Liina Tennossaar, Marika Vaarik, Tanel Joonas, Merca jpt. Filmis teevad kaasa ka Seto Kuningliku Pärimusteatri noored näitlejad ning rohkelt setosid endid.


SL Õhtuleht