[text]
Täna on

Kuningas kutsus yleeile Kassinurme linnamäe rahvast turniirile, selgitamaks, kes on osavaim mõõgameister kuningriigis, kirjutas Tartu Postimehes Olli Vesila.


t_Mytofest2.gifKui kuningas, keda päris elus tuntakse Andres Rootsmäe alias InBoilina, on istunud peakohtuniku rolli täitma, astuvad rahvast ymbritsetud platsile võitlejad. Kaks meest panevad ninakaitsega kiivri pähe, sätivad kilbi nahkvöödega ymber käsivarre ja pigistavad lyhikest yhekäemõõka teises käes.

Kohtuniku märguande järel asuvad noored vehklejad teineteist ettevaatlikult jälgima, mõõk löögivalmis. Pealtvaatajad, keda korraldajate hinnangul oli kohal napilt alla tuhande, vaikivad.

Esimene löök tabab väiksemakasvulise võitleja kilpi. Ta vastab kiiresti endapoolse löögiga, mille omakorda tõrjub kilbiga endale punase tuunika ja nahast turvise selga tõmmanud võitleja. Rahvas asub oma soosikut ergutama.

Löök, tõrje, vastulöök. Kuid siis, yhe järsu liigutusega alistab lyhem võitleja punases rõivas vastase. Pikem sõdalane sirutab oma kilbi liialt ette ja vasakule, mis paljastab vastasele ta vasaku käe randme. Löök pole hävitav (mõõgad ei lõika žileti kombel, mis on arusaadav), kuid lahing on läbi.

Järgmine paar astub areenile. Nii jätkatakse, kuni meister on selgunud. Vahepeal näeb publik ka yhte verist nina ja pooleks löödud prilliraame.

t_Mytofest1.gifVõitlusplatsist veidi kaugemal asuvad töö- ja õpitoad, kus mõned hetked varem festivali kylalised meisterdasid nahast vöökotte, kirivöid, puulusikaid ja muid muinasesemeid.

 

Seminaridel räägiti muistsetest teemadest. Õhtuti lõbustasid rahvast ansamblid vanaaegse muusikaga.

Carolyn Torger Kirivöö töötoa juhendaja

Tallinlane Carolyn ei tulnud Mytofestile rolli mängima, nagu paljud, kuid tema kaasas mängu yks võlur, kes ulatas talle maagilise käepaela. Käepael tekitavat vananemist.

Juba ongi Carolyni või K2rtsi – nagu teda siin Kassimäel kutsutakse – kõnnak aeglasem, nägu kortsus ja mõtlemine hajevil.

«Idee siia tulla tuli minult endalt, aga korraldajad pakkusid välja, et võiksin korraldada töötoa, kus tehakse kirivöid. Teadjaid pyytakse kinni. Siiani on festival mulle meeldinud, ja ma arvan, et see võiks natuke kauem kesta.»

Alari Roosipuu  Mõõgaturniiril osaleja

t_Mytofest3.gifMõõgakunstiga juba mitmendat aastat tegelev Alari tuli Mytofestile head muusikat kuulama ja eelkõige oma võitlejaoskusi proovile paneme. Paraku kukkus ta kõvas konkurentsis välja juba turniiri esimeses lahingus, kui vastane temast osavamaks osutus.

Mõlgid kiivril ja higine pea tõestavad, et võitlus polnud naljaasi.

«Siin kohtub hästi paljude tuttavatega ja yldse on seltskond väga hea. Festival on olnud tore. Eriti ootan ma [viikingimuusikat mängiva Taani ansambli] Krauka esinemist.»

Pildid: 3 x Mana Kaasik


Tartu Postimees