[text]
Täna on

Valge ja värvilise saviga ennast yleni täpiliseks ja triibuliseks võõbanud Austraalia põlismaalane Beatrice Sailor mõtleb kaugetel maadel oma esiisade ja -emade tantsude ja laulude esitamise ajal nendele, kes on kodus, kirjutas Postimehes Raimu Hanson.

Esmaspäeval Tartusse saabunud lauljanna ja tantsijanna on syndinud Neljapäeva saarel, mis paikneb Austraalia kirdetipu lähedal Torrese väinas. Paapua Uus-Guineale on sealt sama hästi kui kiviga visata. Kuid Eesti on kaugel mägede ja merede taga.

Eesti on nii kaugel, et Beatrice Sailori ning teiste muusika- ja tantsutrupi Descendance (eesti keeles ligikaudu pärimustants) liikmete siiatulek esimesel katsel ei õnnestunudki.

Yrgne ja võimas heli

Soov Austraalia põlismaalased Eestisse esinema kutsuda tekkis Vanemuise kontserdimaja produtsendil Merle Kollomil neli aastat tagasi Norras, kus ta kuulas lummavat didgeridoomängu.

«See on nii yrgne ja võimas heli, et võttis õõnsaks,» kirjeldas ta esimest kohtumist puidust toru kujulise pilliga.

Kui ta hakkas otsima pilli kohta teavet, jõudis ta otsaga Austraalia põlismaalaste instituuti. Yks sealseid professoreid soovitas Kollomile tantsu- ja muusikateatrit Descendance.

Põlismaalased olid valmis tulema juba järgmisel hooajal, kuid siis tekkis tõrge. Seekord ei saanud nad oma maa valitsuselt reisitoetust. «Pidasime targemaks natukene oodata,» meenutas Vanemuise kontserdimaja produtsent.
Kui trupp turgutas nyyd ennast pärast Tartusse saabumist kohvi, vee ja suupistetega, rääkis Descendance´i mänedžer, Argentinas syndinud sydneylane José Calarco, et ringsõit on kestnud kuus nädalat. Enne Eestisse saabumist olid kontserdid Lõuna-Aafrikas, Ghanas, Saksamaal, Valgevenes, Poolas, Leedus ja Lätis.

Meie tantsud ja laulud on olnud yhesugused põlvest põlve, õppisime need oma vanemate käest.

Austraalia põlismaalsed on hinnatud ja oodatud seepärast, et nad esitavad ehedat rahvakunsti.

Me ei improviseeri, meie tantsud ja laulud on olnud yhesugused põlvest põlve, õppisime need oma vanemate käest – nii rääkisid kuus austraallast ja yks argentiinlasest sydneylane Vanemuise kontserdimajas, kus nad astuvad yles reedel.

Enne Tartut ootas neid Paide (eile) ning ootavad Viljandi (täna) ja Pärnu (homme). Reedesele Tartus esinemisele järgnevad kontserdid Estonia kontserdisaalis ja Toila Oru pargis.

Yigi-yigi ja yidaki

Austraallastel on muu hulgas kaasas sellised pillid nagu yigi-yigi ja yidaki, mis on mujal maailmas tuntud kui didgeridoo, ning bippera ehk kõlapulgad.

Kuigi esinenud koos mitmete maailmakuulsustega ja isegi kuninganna Elisabeth II ees, ei aja nad staaritsevalt nina pysti.

«Nad esinevad väljas hea meelega,» rääkis Kollom. «Ja nad esitasid õieti ainult yhe tingimuse – et ei tohi olla kivi- ja tsementpõrand.»

 

Postimees