[text]
Täna on

Iidsed komid ja teised Uuralites elavad rahvad õpetasid eurooplasi tarvitama kärbseseeni ravi eesmärgil ja hallutsinatsioonide saamiseks, rääkis Udmurdi Riikliku Ylikooli ajalooõppejõud Vladimir Napolskihh Sõktõvkaris alanud rahvusvahelisel sympoosiumil “Rahvameditsiin Euroopa põhjarahvaste kultuurilises adapteerumissysteemis”, vahendas Fenno-Ugria.

Teadlane märkis, et kärbseseene nimetusel on uurali keeltes enam-vähem yhesugune tyvi. Ersakeelne sõna pango, nganassaani-keelne huanku, marikeelne ponje, mansikeelne penkl, handikeelne pankel, söklupikeelne puni ja komikeelne pagav tähendavad kõik kas siis kärbseseent või purjujäämist.

Napolskihh uuris selle sõnatyve edasirännet Euroopasse ja Kesk-Aasiasse ning tuli välja oletusega, et kärbseseene söömine kandus Uuralite tagant edasi Euroopasse ja Kesk-Aasiasse.

Kõige vanemad andmed kärbseseente tarvitamisest pärinevad Tšukotkalt ja Kamtšatkalt. Seal on isegi säilinud pärimus, et kärbseseened on inimesed. “On ysna tõenäoline, et hallutsinogeenide tarvitamise kombed jõudsid Euroopasse läbi uurali rahvaste,” märkis teadlane.


KomiOnline - Fenno-Ugria