[text]
Täna on

Nii kosutav oli leida Herbert Tampere rahvamuusikaalasest käsiraamatust väikest lõiku, mis pärit Balthasar Russowi Liivimaa kroonikast. Sellest lõigust selgub, et juba XVI sajandil etendasid eestlaste kirmastel ja jaanituledel tähtsat osa torupillid, mille saatel rohkesti tantsitud ja karatud, kirjutas Virumaa Teataja.

Sõjaaegadel kurdetud taga nende puudumist. Siis öelnud yks kodanik teisele: “Oh, et ma seda päeva näha saaksin, et neist nahkkelladest, see on trummidest, kord lahti saaksin ja talupoegade torupillid jälle kuulda oleksid!”

Ja ongi kuulda Lahemaa torupillipäevadel, mis kestavad 3-5 lõikuskuud Lahemaal. Torupillipäevad on kujunenud nagu omamoodi sõpruskonna kokkutulekuks – kuuendat korda osaleb Neil Mulligan Iirimaalt, kel viimastel aastatel kaasas vähemalt kaks venda ja teisigi sõpru.

Kolmandat pidu teevad kaasa Jeroen de Groot ja Willem Taanman Hollandist.

Esimest korda jõuab siia Wales´i torupillimängija Ceri Matthews, kes mängib koos Wales´i elama asunud eestlanna Sille Ilvesega.

Tänu Internetist leitud infole on tulemas ka austerlane, kes on Ants Taulilt hankinud eesti pilli, aga esitab austria rahvamuusikat.

Lahemaa Rahwamuusikutele tulevad toeks Piibarid, Linnutaja, Kadri Mägi, Jaan Aitaja, Ando Kiviberg jt.

Kavas on rahvapillilood, eeskätt torupillil, aga ka roopillil, viiulil ja hiiu kandlel mängitavad palad.

Pidustused algavad reedel, 3.08. Käsmu rahvamaja juures, laupäeva hommikul kell 10.30 on Võsul ja Vihasool äratusmängud ja kell 12 esinetakse Turbuneeme kiigeplatsil.

Suur torupillipidu on laupäeva õhtul alates kella kuuest Altjal, koos Kukerpillidega saab sydaööni tantsida. Pyhapäeval kell 12 võetakse hääled yles Palmse lõkkeplatsil, kus on torupillipidude häll.

Vaata lisaks


Virumaa Teataja