[text]
Täna on

Meremäel XIV Seto Kuningriigi päeval valiti vastseks ylembsootskaks Aare Hõrn ja noorembsootskaks Enna Juhkam. Päeva hakatuseks tõmmati vardasse kuningriigi lipp ning kokkutulnud laulsid hingestatult Seto hymni. Naaberriigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese saabumine hõigati maha alles siis, kui korteež pärastlõunal kuningriigi piire yletas, kirjutas SL Õhtulehes Kaja Roomets.

Kuningas Peko korraldusel kuulutati lau­päeval ainsaks riigi­keeleks kyll seto keel, kuid käibele jäeti Eesti riigi raha. Kuninga korraldus keelas tyli norida ja kakelda.

Setomaa on suur, pole yhte Eesti riiki ära mahtunud. Yle saja kyla on endiselt Vene piiri taga. Kuningriigi päeval oli Petserimaalt eakaid setosid, kes Meremäelt Pet­se­ri suunas vaadates osutasid sugulaste pealekäimisel Vene sõjaväe­osa ja radarimastide asukohta.

Setomaal on aegade algusest inimest mõõdetud töö ja laulu järgi. Aga seto keel hakkab kaugematel setodel endilgi ajapikku ununema. Kuipalju president Toomas Hendrik Ilves ylemb­sootska jutust aru sai, on isekysimus, tõlki siiski kõrvale ei nõutud.

Seto Kuningriigi sõjaväe paraad oleks rõõmustanud Pekot ennastki. Aastatega on armee tublisti kasvanud. Kuninga alamate ette marssis vägi käepärases relvastuses: traditsiooniliselt moodustasid varustuse vikatid, malakad, viglad ja aiateibad. Hobusemehed olid tegijad ja rahva meeleheaks mängis lõõtspill.

Mekiti sõira ja seto õlut. Kuuldavasti maitses tibakese setode rahvusjooki ka president. Setode väljakutsele tulla pyyne pääle koos rahvalaulik Aapo Ilvesega jättis härra Ilves siiski vastamata.

Kõik see rahvas pidas kirmas­ki­ni (setode suvine pidu – toim.) end kuninglikult yleval. Purjakil inimesi polnud ja teadupoolest olevat rahvariietel imeline vägi, mis hoiab halbadest ahvatlustest eemale.

Kuningriigi võim sai otsa hetkel, kui laupäev pyhapäevaks yle läks. Pyhapäevast kehtivad Eesti riigi piiridesse jääval Seto­maal taas Eesti Vabariigi seadused.


SL Õhtuleht