[text]
Täna on

Teist aastat korraldas Laadla kaupluse omanik Jone Koppel Sõrves ilma erilise reklaamita leivapäeva, millest ymbruskonna inimesed agaralt osa võtsid. Taignast said kõik soovijad oma kakukese voolida ja kaunistada, mis ahjus vastavalt suurusele kas tund või poolteist kypses. Lisaks leivakypsetamisele näitasid seekordsel leivapäeval Valjala sepad sõle valmistamise kunsti, kirjutas Meie Maas Veljo Kuivjõgi.
 
“Ega leivapäevale suurt reklaami polegi vaja, sest siia Laadla poe õuele tuhandeid inimesi ära ei mahu, panime vaid oma poe juurde kuulutuse yles ja sellest aitas,” selgitas sajakonna osalejaga yrituse peakorraldaja Jone. Torgu meesansambel laulis ja Valjala rahvatantsijad tantsisid.

“Väga kena õhtu oli, ma pole sellist oma elu ajal veel kohanud. Lõõtspill mängis, alas kõlksus, rahvas laulis ning lapsed sõitsid hobuse seljas,” kirjeldas laupäevast yritust Torgu meesansambli juhendaja, 78-aastane Hermann Kask.

Lea Kala tegi esimesest Eesti riigist pärit leivalõimes taigna ja õhtujuht Eduard Väli meenutas kodust leivategu. Jõukamates majapidamistes pandi leivataignasse pekitykke, vaesemates punast peeti, kuid selleks, et taigen oleks muredam, pandi kartulit ehk tuhlist pea alati.

“Juuretis peab hea olema, siis tuleb parajalt hapu maaleib. Panin värskeid kartuleid ka sisse, siis tuleb pehmem leib,” vastas Lea kysijate pärimistele. Leiva sisse võib lisaks lihale ja kalale panna ka mitmesuguseid marju.
OY Valjala Sepikoda omanikud Jaanus Lipp ja Sulev Peäske rääkisid, et kõik sepised on erinevad ja väikese sõle tegemine on raskem seetõttu, et pisike rauatykk jahtub kiiremini ära, kui suur.

“Maapoega on väga raske ära majandada, varem oli Torgus ja Kaunispe kylas mul ka poed, need on nyyd kinni. Tunnen, et endast peab millegiga siin Sõrves märku ka andma, sellepärast ma rahvale yritusi korraldangi. Ega meil jaanipäeval ka reklaami pole, ytlen ainult, mis päeval tule teeme.

Selle leivaahju tegingi siia leivapäeva korraldamiseks, linnast sain kasutatud eterniiti ja ise lõin katuse ka peale. Sellist asja, et lasen ehitada, seda lihtsalt siin ei saa olla,” kirjeldas Jone oma nappe võimalusi.


Meie Maa