[text]
Täna on

Homme, 26 sygiskuud algusega kell 16.15 esineb TLÜ Ajaloo Instituudis (Ryytli tn 6, ruum 307) ettekandega „Mis on ristisõda? Yldiselt ja Liivimaaga seoses. Vol 2“ TLÜ Eesti Humanitaarinstituudi lektor Marek Tamm. Ettekanne on jätkuks 2006. aasta kevadel toimunud samanimelisele seminarile. Seekord keskendutakse „yldise“ konteksti asemel „Liivimaaga seoses“ toimunud ristisõdadele, teatas Keskaja keskus.

Marek Tamm tutvustas ettekannet:

„Kui viimane kord pakkusime välja võimaluse mõista ristisõda kui segu palverännakust ja pyhast sõjast, mille eesmärk on tagasi vallutada kristlikke valdusi või kaitsta kristlaste kogukondi, siis nyyd pyyame vaadata selle definitsiooni rakendusvõimalusi Eesti materjalile. Keskendume ennekõike kysimusele, kuidas keskaja autorid põhjendasid ristisõdade võimalikkust Liivimaale, kuivõrd tegemist polnud ei kristliku piirkonnaga, mida paganate käest tagasi vallutada, ega sobiva palverännakupaigana, sest puudusid selleks vajalikud pyhapaigad. Konkreetsemalt analyysin paavsti kirjades ja ristisõjakroonikates välja joonistuvaid argumente Liivimaa ristisõja kaitseks. Jagan need lihtsuse huvides kaheks. Esiteks, juriidilised argumendid: kristlaste kaitsmine, usutaganejate tagasisundimine, paganate pööramine. Ja teiseks, retoorilised argumendid: uus Tõotatud maa, Maarjamaa, märtrid, imeteod, reliikviad“ .

Seminar avab Tallinna Ülikooli koosseisus tegutseva Keskaja Keskuse sygishooaja seminaride sarja. Keskuse liikmeskond hõlmab Euroopa keskajaga tegelevaid uurimisryhmi ja yksikuurijaid nii Tallinna Ülikoolist kui ka väljastpoolt.

Vaata lisaks: Keskaja Keskus