[text]
Täna on

t_sookured.gifNyyd nad tulevad! Sookurgede nukker vali kruuksumine läheneb Matsalu viljapõldude poolt. Ajal, kui esimene sookureparv parajasti kollendavate puulatvade tagant nähtavale ilmub, kuuldub trompetihäälte sekka ka noorlindude heledaid vilesid, kirjutas SL Õhtulehes Arne Ader.

Kurgede ööbimispaik asub rannaniidu kaugemas madalas sopis. Tänavusel septembrikuul on tuhandeid linde koondav magala turvaliselt vesine.

Umbes tunnike enne päikeseloojangut läheb liiklus viljapõlde ja rannaniitu yhendavas õhukoridoris tihedamaks. Koos kurgedega ryhivad nyyd ööbimispaiga poole ka hallhaned. Viimaste ylelend käib peadpööritavalt suure hooga, otsekui oleks hanedel magamaminekuga kiire! Sookurgede graatsiliste tiivalöökide kõrval tundub hallhanede ylelend pisut naljakas – no kuhu on neil kyll kiiret, kui kohe tuleb ju maanduma hakata.

Sookured ja hallhaned pole ainsad linnud, kes rannaniidule ööbima lendavad. Suurte parvedena tulevad siia ka kuldnokad, teistest põnevatest seltskondadest hakkavad aga ylelennul silma veel rabahaned, suur-laukhaned, viupardid, soopardid, tutkad ja kiivitajad.

Õhtu kõige kaunim valgus saabub vahetult enne päikeseloojangut. See hõõguv päikesepuna jõuab nyyd korraga sadade mööduvate kurgede tiivapeeglitele ja nii saavad hallidest kuretiibadest imelised valgusallikad, nagu seda on ka horisondi kohale tõusnud täiskuu.

Sookured on inimesele miskil saladuslikul kombel väga lähedased. Kurgede õhtune ööbimislend on yks kenamaid vaatepilte, mida inimsilm Eestis näha saab.

Maailmas on janu kurgede graatsia järele ja see janu laseb kohtuda inimestel, kes tunnevad sedasama. Nii mõnigi armastajapaar on kokku saanud kurelendu imetledes ja nii mõnigi peiu on pruudile kinkinud siis kena sookuresule.

Pilt: Sookured lõigatud viljapõllul Haeskas, Arne Ader


SL Õhtuleht