[text]
Täna on

t_hoimupaevad.gifPõlvamaa Hõimupäevad kutsuvad filmiõhtutele, kontserditele, Rahvaste õhtule ja teistele toredatele ettevõtmistele.

Esmaspäeval, 8 porikuud näidatakse mõlemas Põlva linna keskkoolis soome-ugri rahvastele pyhendatud filme. Põlva Yhisgymnaasiumis saab vaadata Valentin Kuigi filmi „Lend” ning Põlva Keskkoolis näidatakse samal ajal Taisto Raudalaineni ja Madis Arukase filmi „Elavalt maetud”.  Nende filmidega saab alguse järjepanu kaks nädalat kestev Hõimunädal Põlva maakonnas, teatas Ugrimugri listi vahendusel Kati Taal.

Soome-ugri rahvaste kuulumist yhtsesse perre aitab tugevdada ylemaailmne hõimuliikumine, mille yheks väljundiks Eestis on porikuu kolmandal nädalavahetusel peetavad Hõimupäevad.  Tänaseks tähistab sygisesesi hõimupäevi juba pea iga soome-ugri rahvas. Hõimupäevade olulisus seisneb selles, et nad aitavad pöörata rohkem tähelepanu rahvuslikule omapärale ning väärtustada oma kultuuri ja päritolu.

Sellel sygisel pakuvad hõimupäevad Põlvamaal hulganisti kaasalöömisvõimalusi. Suur rõhk on pandud filmiõhtutele Hõimukinos, mis on pyhendatud sellel aastal peamiselt põhjarahvaste hantide ja nende kommete tutvustamisele(„Lend”, „Isa, poeg ja pyha Toorum”, „Nõiatrumm” , „Kolm päeva talvemajas”, „Sygis Obi jõel”). Kavas on filme ka metsaneenetsitest („Brigaad”, „Juri Vella maailm”), udmurtidest („Päikeselapsed”) ning vepsa („Elavalt maetud”) vadja ja liivi rahvast („Ja päästa meid ära kurjast” ).

Lisaks Hõimukinole on võimalus kohtuda yhe soome-ugri rahva
esindajatega, kelleks sel aastal on udmurdid rahvamuusikaryhmast „Darali” (e.k. “brokaat”). Tulevad nad Udmurdi vabariigi keskosast Setlini rajoonist Novaja Monja kylast. Ryhma liikmed pärinevad väga vanast Monja perekonnast. Nimi Monja ise tuleb aga udmurdi yhelt naisjumaluselt ja pere kaitsjalt.

Kylalised esinevad Põlvamaal kontserdiga vaid yhe korra, porikuu 16. päeva õhtul Põlva Kultuuri- ja huvikeskuses.

Hõimuliikumise syda Eestis on Fenno-Ugria asutus. Sellel omanäolisel
asutusel möödub käesoleval aastal taasasutamisest juba kaheksa aastakymmet.

Juubelihõngulisest Fenno-Ugria asutusest ja nende tegemistest tuleb
Põlvamaale Rahvaste Õhtule rääkima Fenno-Ugria esimees Jaak Prozes.  Samal õhtul on kõigil võimalus saada teada, mida kujutavad endast yldse põhjarahvad ja milliste väärtuste järgi seavad oma elu põhjapõtrade ja jahipidamiste keskel elavad handid. Nendel teemadel tuleb kõnelema antropoloog ja põhjarahvaste tundja prof. Art Leete.

Hõimupäevade ajal on mõeldud ka pere noorematele liikmetele. Porikuu kolmandal laupäeval on võimalus osaleda Põlvamaa talurahvamuuseumis toimuval muinasjutulises koguperemängus „Ugri-mugri, sigri-migri”.

Selleks, et kõht filmide vaatamise ja loengu kuulamise ajal tyhjaks ei
läheks, pakutakse Hõimunädala yritustes osalejatele ka soome-ugri
kokaraamatu järgi valmistatud suupisteid. Kõik hõimupäevade raames Põlvamaal toimuvad syndmused on tasuta

Värske teave ja uuendused hõimupäevade kohta on yleval kodulehel
www.sugri.polvamaa.ee