[text]
Täna on

16.10. kl. 18.15 ETVs:  Osoon (kordus).
Hanikatsi on tibatilluke laid Hiiumaa kylje all. Lausa uskumatu, et sellele vähem kui ruutkilomeetri suurusele maalapile mahub yle kolmandiku Eestis kasvavatest taimeliikidest ja võimas laialehine mets, kus võib kohata kuni 30 erinevat linnuliiki. Hanikatsil on varuks muidki yllatusi - seal pidavat ringi liikuma kummitus, kes aeg-ajalt ilmutab end naisena.
Helilooja Tõnu Kõrvitsa kohta kirjutavad muusikakriitikud, et ta on oma muusikas ideaalmaailmade looja. Ta sobib suurepäraselt ettekujutusega romantilisest heliloojast, kes jalutab looduses ja siis kannab oma sisemaailma noodipaberile. Tõnu Kõrvitsa väikses armsas maakodus Koseselja-Hansul saavad tõepoolest tekkida ainult ilusad mõtted.
Autorid Vladislav Koržets, Sven Paulus ja Kadri Hinrikus.

17.10. kl. 16.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Jaak Johansoni saade pärimusmuusikast (kordus).

18.10. kl. 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

19.10. kl. 00.50 ETVs: Tõsielusari Metsik loodus: Kanada, 1 (Itinérances sauvages, Prantsuse 10219 (2006)).
Kanada yrgse lääneranniku saarte ja fjordide rypes laiuvad Suure Karu yrgmetsad. Need ohustatud alad, kuhu kuulub veerand maailma puutumata metsast, on tuntud oma liigirikkuse poolest. Kanada parasvöötme metsades võib muuhulgas kohata nii haruldast baribali, tutt-sininääri kui ka grislit, rannikuvetes aga elutsevad kyyrvaalad, mõõkvaalad ja delfiinid.

19.10. kl. 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

19.10. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

20.10. kl. 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Ant Johansoni saade pärimusmuusikast.

20.10. kl. 13.15 ETVs: Tõsielufilm Mõtteroimad Marimaal (Thoughtcrimes from Mariland, Soome 10220)
Inimõiguste yhendused ja Euroopa Parlament on syydistanud Venemaad mari rahva ning mari keele ja kultuuri allasurumises. Venemaa eitab igasuguse survepoliitika olemasolu. YLE QED võtteryhm kylastas Mari Eli Vabariiki, et tutvuda sugulasrahva eluoluga ja uurida, kas teated maride allasurumisest vastavad tõele või on liialdatud.
Mari rahvajuhtide ja valitsuse suhted pingestusid aastal seitsme aasta eest, kui Kremli toetusel valiti vabariigi presidendiks Leonid Markelov. Opositsiooni arvates olid valimised ebaausad. Mari Eli Vabariik kuulub Venemaa Föderatsiooni koosseisu ja asub ligikaudu 860 kilomeetrit Moskvast idas Volga ääres. Etnilised marid moodustavad 43 protsenti rahvastikust ja mari keel on vene keele kõrval ametlik riigikeel. Seaduse järgi on ametivõimud kohustatud mari keelt, kultuuri ja rahvuslikku identiteeti kaitsma, kuid praktikas see ei toimi.

20.10. kl. 15.25 TV3: Tasakaal.

20.10. kl. 19.00 ETVs: Tõsielusari Imetajate elu: Putukakytid (The Life of Mammals, Inglise 10215 (2002)).
Varased imetajad toitusid putukatest ja kuna nad olid pysisoojased, võisid nad kyttida öösel, kui dinosaurused magasid. Nad hoolitsesid poegade eest ja toitsid neid piimaga. Kui dinosaurused umbes 65 miljonit aastat tagasi välja surid, hakkasid imetajad kiiresti paljunema. Mõned laiendasid oma toidulauda ja kasvasid suuremaks, näiteks vöölased; teised, nagu suur-sipelgaõgija ja soomusloom, kasvasid suuremaks, kuna nende lemmiktoitu leidus kylluses. Suur osa filmist on pyhendatud nahkhiirtele, lendavatele putuktoidulistele imetajatele, kes liiguvad pimeduses ja pyyavad saaki kajalokatsiooni abil.

21.10. kl. 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

21.10. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Namiibia kõrb ja taimed. Swakopmundi linn.
Kordus kl. 23.05.

22.10. kl. 00.50 ETVs:  Dokumentaalsari Imetajate elu: Putukakytid (The Life of Mammals, Inglise) (kordus).